A hazai fecskefaj-állomány védelméről

  • Füsti fecskék (Hirundo rustica)
  • Füsti fecske fiókák

A Magyar Katolikus Rádió Zöldelő című műsora készített interjút kollégánkkal.

A 2021. május 18-i adás 42:24 perctől 49:11 percig Varga Júlia, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi asszisztense beszélt a fecskéket veszélyeztető tényezőkről (pl. klíma- és élőhelyváltozási problémák, fészkelőhelyek számának csökkenése), valamint azokról a módszerekről, amelyekkel tehetünk védelmükért.

Az adás meghallgatható IDE vagy az alábbi képre kattintva:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján találunk információkat pl. sárgyűjtőhelyek kialakításáról, műfészkek kihelyezéséről.

A hazánkban rendszeresen költő valamennyi fecskefaj állománya erősen csökken. Az elmúlt közel két évtizedben megfeleződött a hazai füsti fecske (Hirundo rustica) és molnárfecske (Delichon urbica) állomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében valamennyi Magyarországon költő fecskefaj, a partifecske (Riparia riparia), a molnárfecske (Delichon urbica), és a füsti fecske (Hirundo rustica) védett faj, természetvédelmi értékük példányonként 50.000 Ft.

A fecske minden fejlődési szakasza és származéka védett. Tehát tojása, fiókája, kifejlett egyede, elhullott egyede, valamint fészke is természetvédelmi oltalom alatt áll!

Tegyünk együtt hasznos és kedves madarunk védelméért!

Fotók: Varga Júlia és Tóth Szabolcs (mindketten BfNPI)

Scroll to top