Átadták a Kék Hullám Zászló strandminősítés díjait - számos "zöld" különdíjjal együtt

  • Ilyen zászlót kaptak a legjobb strandok
  • Puskás Zoltán BfNPI igazgató (balról 2.) átadta a Legzöldebb Strandnak járó díjat Gál Lajos gyenesdiási polgármesternek (balról 3.)
  • A balatonfüredi strandok is a díjazottak között
  • A
  • A

Idén Révfülöp adott otthont a Balatoni Szövetség díjátadó rendezvényének. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság idén is a "zöld" szempontokat vette figyelembe különdíjainak odaítélésénél.

A Balaton Legzöldebb Strandja 2022 különdíjat a gyenesdiási Diási Játékstrand nyerte el, amely a legtöbb pontot szerezte az átfogó fenntarthatósági, azaz a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok szerinti értékelés alapján. A minősítés során a kerékpárral és tömegközlekedéssel való megközelíthetőséget, a szelektív hulladékgyűjtést, a megújuló energia használatát, a takarékos vízhasználatot, a környezeti-nevelést szolgáló tájékoztató táblák, például a vízimadarak etetését tiltó táblák meglétét, védett és veszélyeztetett állatfajok védelmét szolgáló intézkedéseket (mesterséges madárodúk, denevérszállások, rovarhotelek kihelyezését) és a helyi termékek forgalmazását vizsgálták.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíjat adományozott további 4 kategóriában az élővilág védelméhez és ezáltal a biodiverzitás megőrzéséhez, valamint a környezeti- neveléshez kiemelkedően hozzájáruló strandoknak.

„Zöld Levél" díjat adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandoknak, amelyek gondosan választott növénytársításokkal, szín- és formavilágukkal, természetes látványt nyújtó növények alkalmazásával (tájhonos cserje- és fafajták, évelőágyások), valamint az idős és nagy lombtömegükkel árnyékot biztosító fák és a vízparti nádasok védelmével a táj- és természetvédelmi szempontokat figyelembe veszik:

• Csopak Községi Strand

• Balatonfüred, Kisfaludy Strand

• Balatonfüred, Esterházy Strand.

„Zöld Béka" díjat adományozott a környezeti-nevelésben kiemelkedő strandoknak:

• Révfülöp, Napfény Camping strand – ahol példaértékűek a vízi és vízparti élővilágot élményszerűen bemutató táblák, játékok, játszótér és természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak.

• Gyenesdiás, Gyenesi Lidóstrand – ahol kis tanösvény és interaktív táblák mutatják be a strand élővilágát.

• Balatonfűzfő, Fövenyfürdő – „strandi galériát” hoztak létre, ahol gyermekalkotások (rajzok, festmények) tekinthetők meg a strandról és környezetéről, élővilágáról.

• Balatonakali, Mandulavirág Strand – a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkeznek, természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak.

• Vonyarcvashegy, Lido Strand – a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkeznek, természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak, figyelemmel kísérik a strandon élő süncsalád életét.

„Zöld Fészek" díjat adományozott az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak. 2022. évben a fecskék védelme kapott megkülönböztetett figyelmet, tekintettel arra, hogy a magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. Fecskevédelmi eszközök alkalmazásával, mesterséges fészkek kihelyezésével is hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki.

Ebben a tekintetben kiemelkedően teljesítettek:

• Alsóörs Községi Strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére,

• Balatonalmádi, Wesselényi Strand – fecske műfészket helyeztek ki,

• Ábrahámhegy Községi Strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére,

• Zánka Községi Strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíjat adományozott a nemzeti park fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából a három Balaton parti megye (Veszprém, Zala és Somogy megye) egy-egy strandja részére, amelyek évek óta elkötelezetten érvényesítik az ökológiai szemléletet, zöld szempontokat:

• Veszprém megyében: Balatonfüred, Kisfaludy Strand

• Zala megyében: Keszthely Városi Strand

Somogy megyében: Balatonföldvár Keleti Strand.

A "zöld" különdíjakat elnyerő strandok az igazgatóságtól környezeti-ismereti játékot, tájékoztató plakátokat, fecske-műfészket, madárodút, illetve rovarhotelt kaptak ajándékba.

BfNPI

Az összes strand minősítésének felsorolása megtalálható az index.hu cikkében IDE kattintva.

Az M1 Híradó 2022. július 7-i adásában (47:05 perctől 50:28 percig) számolt be a díjátadóról:

A Füred TV is beszámolt az eseményről a balatonfüredi díjazott strandok kapcsán:

A veol.hu (Veszprém megye) cikke:

Díjazták a balatoni strandokat

A Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége Révfülöp szabadtéri színpadán rendezte meg a Kék Hullám Zászló 2022 díjkiosztó ünnepségét.

Idén a Balatoni Szövetség (BSZ) 19. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelyre ismért rekordot döntött a jelentkezők száma. Ezúttal 45 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg a bizottság. A BSZ partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a fürdőkben.
A nevezett strandok egytől öt csillagig kaptak értékelést ezúttal is, így jelezve a szolgáltatások színvonalát. A bizottság vizsgálta többek között a parkolási viszonyokat, a környezet és a vizesblokkok állapotát, az akadálymentesítés szintjét, a játszóterek minőségét, a sportolási lehetőségeket, de figyeltek a gyerekbarát és vendéglátási szempontokra is.
Ötcsillagos minősítést megyénkből a Csopaki, Ábrahámhegyi, Zánkai, Szigligeti, Alsóörsi Községi Strand, a badacsonytomaji Badacsony strand, a balatonfüredi Kisfaludy és Esterházy strand, a balatonakali Mandulavirág strand, a balatonalmádi Wesselényi strand, a révfülöpi Napfény kemping strandja, a balatonfűzfői Fövenyfürdő és a Tobruki strand kapott.

A Balaton családbarát strandja az Alsóörsi Községi Strand lett, a Veszprém Megyei Közgyűlés különdíját a balatonfűzfői Fövenyfürdő strand kapta.
A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a balatonakali Mandulavirág strand érdemelte ki. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Zöld Levél Díját a Csopaki Községi Strand és a két balatonfüredi strand kapta. A park Zöld Béka Díját megyénkből a révfülöpi Napfény kemping strandja, a balatonakali Mandulavirág strand és a balatonfűzfői Fövenyfürdő strand vehette át. A park Zöld Fészek Díjával az Alsóörsi, a Zánkai és az Ábrahámhegyi Községi Strand, valamint a balatonalmádi Wesselényi strand büszkélkedhet. Különdíjat a park a balatonfüredi Kisfaludy strandnak adott.
Az ünnepségen Kondor Géza polgármester köszöntését követően Lombár Gábor, a BSZ elnöke arról beszélt, hogy miért fontos minősíteni a strandokat. – Így tudjuk lemérni, hogy jó-e az irány, amerre haladunk és hogy mi a tennivaló a jövőben. Rang már részt venni a minősítésben, a vendégek keresik a Kék hullám zászlós strandokat – mondta az elnök.
Juhász Szabolcs igazgató a Magyar Turisztikai Ügynökség Balatonnal kapcsolatos elképzeléseiről beszélt. – Jelentős forrás jutott a szálláshelyek felújítására az utóbbi időben, köszönhetően a Kisfaludy programnak. A strandfejlesztési program 2017 óta támogatja a strandok felújítását, a cél annak idején az volt, hogy a strandok 2030-ig mindenhol megújuljanak. Javuljanak a vízbe jutás feltételei, újuljanak meg és legyenek családbarátok a vizesblokkok, rendelkezzenek egységes arculattal a strandok. Öt ütem zárult le most, az első négyben a balatoni térség strandjai fejlesztésére 8,8 milliárd forint jutott. A fejlesztési program utolsó ütemében 57 projekt nyert el 1,6 milliárd forintot – mondta az igazgató.

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

Ugrás a tetejére