Érték a tájban – Bánd egyedi tájértékei

Egyedi tájérték felmérések a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Az első írásos emlékek tanúsága szerint a Bánd község az Atyusz (Oghuz) nemzetség tulajdonában volt. Első írásos említése egy 1233-ból származó adománylevélben található a “terra Seg sive Band” elnevezéssel. A községet ekkor 120 márkáért Igmándi Andrásnak adták el, aki a község fölötti Essegvárat építtette. A vár 1367-ben a Lőrinte család tulajdonában volt; ez a család a késõbbiekben a várról az Essegvári nevet vette fel. 1414-ben az építmény Zsigmond királyé lett. Éveken át húzódó pereskedések után a vár a veszprémi káptalan és Újlaki Lõrinc között lett felosztva. 1552-ben, Veszprém török meghódítása idején pusztították el. Hasonló sorsra került a vár tövében fekvő község is: 1531-ben zsoldosok dúlták fel, 1556-ban még fizetett adót a török portának, 1619-tõl azonban már nem található meg a nyilvántartásban, elvándoroltak utolsó lakói is.

A község újbóli betelepítésére az 1700-as évek közepe táján kerülhetett sor, maga a betelepítés azonban nem egy pillanat műve volt, a folyamat évtizedeken keresztül tartott.

Gácsi Barna szobrászművész alkotása, az 1:1 arányú ülő szobor állít emléket Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökünknek, aki a falu szülötte volt. A szobor a jelenleg óvodaként működő volt iskola előtt egy öreg hársfa tövében kapott helyet, szép környezetalakítással, fémből készült székekkel kialakított hallgatói térrel.

Szöveges forrás: Bánd Község Önkormányzatának honlapja (www.band.hu)

Képek forrása: Tóth Lívia

Írta és szerkesztette: Tóth Lívia természetvédelmi referens és Bubics Benedek tájvédelmi referens

A felmérést végezte: Tóth Lívia természetvédelmi referens és Dr. Cservenka Judit kutatási szakreferens

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ugrás a tetejére