Megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és nemzeti park igazgatóságunk

Megkezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) nyílt napja csütörtökön az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Budapesten.

A világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint Veszprém kiváló helyszín lesz a programsorozat megrendezésére.

Veszprém kiváló helyszín lesz, hiszen olyan történelmi városról van szó, amelynek a történeti, kulturális és természeti adottságai túlmutatnak a méretén - hangsúlyozta Kovács Zoltán a nyílt nap köszöntő beszédében.

Hozzátette: azon érdemes gondolkodni, hogy a természetjárás, a természeti adottságokat bemutató programokat hogyan kell és lehet részévé tenni a a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak.

Kitért arra is: a több mint 1500 programelemből álló világkiállítás átlépte az egymilliós látogatószámot, és csak a Hungexpo területére csütörtökön délig 15 ezer ember lépett be.

Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta: a világkiállítás jelszava, az „Egy a természettel”, pontosan az az üzenet és világkép, amelyre szeretnék felépíteni az EKF-év koncepcióját is.

Mint mondta, térben és fogalmilag is tágabb értelemben veszik a kultúrát, a közösségeket érintő hétköznapi kultúrától kezdve a professzionális kultúráig. Emellett nemcsak Veszprém városa, hanem egész Bakony és Balaton térsége részt vesz a 2023-as programsorozatban, így páratlan szépségű helyszínek adnak majd otthont az eseményeknek.

Kiemelte: a koncepció számára fontos lehet a világkiállításon való részvétel, hiszen így bemutathatják, hogyan képzelik el a fenntarthatóságot, azt, hogy a kultúra hogyan járulhat hozzá az ökológiai szemlélethez, hogyan tudnak természetközelibb, természetközpontúbb világot építeni a jövőben egy olyan térségben, ahol a természetben élés a mindennapok része.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte: a pályázatnál az fogalmazódott meg bennük, hogy bevonják a környező régiót, megkeresik a Bakony és a Balaton térség önkormányzatait és civil szervezeteit, hogyan tudnak hozzájárulni a programhoz. Eddigi több mint 100 települési önkormányzattal vannak közvetlen szerződési viszonyban - tette hozzá.

Mint mondta, a kultúrát sokkal nagyobb kitekintéssel közelítik meg, beleértve a gasztronómiát és a sportot is a művészetek mellett, valamint „evidencia a természeti csoda kiemelése és bemutatása Európának. Számos program ezt célozza” - mutatott rá.

Forrás: magyarhirlap.hu

Az eredeti cikk megtekinthető IDE kattintva.

Ugrás a tetejére