Természeti képek és természetismereti táblák a Csere-hegyi kilátóban

  • Kiállítás-átadó a Csere-hegyi kilátóban
  • Kontrát Károly országgyűlési képviselő (j.) és Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a megnyitón
  • Panoráma a Csere-hegyi kilátóból
  • Csere-hegyi kilátó
  • Kiállítás a Varázslatos Magyarország fotóiból
  • Kiállítás a Varázslatos Magyarország fotóiból
  • Természetismereti táblák a nemzeti parktól
  • Ismertető táblák a kilátó nyitott folyosóján
  • Természetismereti táblák a nemzeti parktól

Csere-hegyi kilátó Alsóörsön: panoráma száz kilométerre és 40 településre. Hiteles dokumentumokból, tudósításokból és természeti képekből állandó kiállítást nyitottak meg Alsóörsön, a Csere-hegyi kilátó galériájában a minap.

A veol.hu tudósított az eseményről:

A kilátó Padányi Gulyás Jenő, a híres építészmérnök tervei alapján épült 1935-ben, a 298 méter magas alsóörsi Csere-hegyre.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő közösségi kincsnek nevezte a kilátót. – A magyar tehetséges nemzet, melynek van jövője - fogalmazott az esemény apropóján.

Hebling Zsolt polgármester, a Kilátóért Alapítvány (KA) kuratóriumi tagja felidézte, a reneszánsz stílusú építmény a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója, melyhez a jellegzetes, helyi vörös homokkövet használták fel, és szerepel a helyi értéktárban. A tó, valamint Magyarország egyik legszebb turistalátványossága hírében áll. A kilátó a múltban romokban hevert, majd leégett. Megmentéséért Perger Ferenc és családja a ’90-es években létrehozta a KA-t, melyhez 2001-ben az önkormányzat is csatlakozott, azóta közös a működtetés.

A polgármester méltatta az építmény 2003-ban történt rendbetételét, majd a kilátót Pál Béla korábbi képviselő jelenlétében nyitották meg újra. Elhangzott, a kilátóból 100 kilométeres körzetben 40 települést lehet látni, és népszerűségét jelzi, hogy hétvégén átlagosan százan keresik fel. A község elöljárója kiemelte a megújítást kísérő összefogást, mely a Széchenyi-terv támogatásával valósult meg.

Perger Ferenc, a KA kuratóriumi elnöke felidézte, a kezdeti megnyitás után a kilátóban fajanszbevonatú cserépkorsókat állítottak ki, majd később az Alsóörsi Festőőrs kiállításának adott helyet. Az újabb hasznosítást jelentős kutatómunka előzte meg, miután a mostani kiállításon hiteles dokumentumokat, tudósításokat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve a környék élővilágát bemutató természeti fotókat helyeztek el.

Az alapító-elnök szerint nagyon fontos, hogy a kilátót mint helyi és történelmi értéket a fiatalabb korosztály körében is népszerűsítsék.

Forrás: veol.hu
Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült természetfotók rendelkezésre bocsátásáért köszönet a Varázslatos Magyarországnak.

Fotók az átadóról: ld. Galéria

Videó az alsoors.hu weboldalon:

Scroll to top