Önkéntes munka a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatandónak tartja az önkéntességet. A BfNPI szempontjából a közérdekből végzett önkéntes tevékenység a jelentősebb, amelyet jogszabály is szabályoz (2005. évi LXXXVIII tv.). Az önkéntes munka során egyéb szabályozást is figyelembe kell venni, pl. a munkavédelemmel kapcsolatban.

Manapság a „modern” önkéntesség a jellemző, ahol az önkéntes kreatív, innovatív, tudásvággyal telített, és ilyen jellegű munkát is vár el. Az önkéntes ad (pl. szabadidő, tudás, munka), de kap is (pl. tapasztalat, kapcsolat, közösség, elismerés). A fogadó is kap (pl. munkaerő, új lendület, többlet feladatellátás), de adnia is kell (pl. köszönet, szervezettség).

Az önkéntes munka hátterének biztosítása nem egyszerű feladat, komoly előkészítést, szervezést igényel, és a lebonyolításnak is alaposnak kell lennie. Ehhez az állami szerveknél nem mindig vannak meg a szükséges erőforrások. A BfNPI azokban az esetekben tudja legkönnyebben fogadni az önkénteseket, ha nagy számban jelentkeznek valamilyen idényjellegű munkára (pl. vállalati felelősségvállalás keretei között, csapatépítő tréning során).

Az adott évszaknak, az időszaknak és az aktuális feladatoknak megfelelően alakítja ki a BfNPI az ajánlható munkákat, figyelembe véve a jelentkezők igényét is. Ha kell, akkor komplex programot is tud biztosítani (pl. terepi feladatvégrehajtás + programszervezés).

A munka fajtái lehetnek (példákkal illusztrálva):

  • Egy adott terület növényzetének helyreállítása, a szukcesszió visszaszorítása, harc az özönnövények ellen (pl. cserjeirtás).
  • Fajmegőrzési akciók (pl. odúgyártás).
  • Az ökoturisztikai lehetőségek fejlesztése (pl. táblák kihelyezése).
  • Szemétszedés (pl. egy konkrét terület megtisztítása).
  • Adatgyűjtés és –bevitel (pl. biotikai adatok).

Az önkéntes munka lebonyolításához a BfNPI biztosítja a helyet, a szükséges szakmai felügyeletet, és részben az eszközöket, de nagyobb létszám esetén lehetséges, hogy munka-, és védőeszköz beszerzésre szükség lehet.

A témával kapcsolatban érdeklődhet telefonon (+36/87/555260), illetve e-mailen (bfnp kukac bfnp pont hu).

Scroll to top