Ahol megelevenedik a tankönyv - a természetiskola

A TERMÉSZETISKOLA a természetvédelmi bemutatást szolgáló, erdei iskolai programszolgáltatást nyújtó minősített létesítmény, amely természeti, táji értékek megőrzésén alapuló bemutatási, oktatási, környezeti nevelési tevékenységet végez.

A minősítési eljárást a nemzeti park igazgatóságokat működtető Agrárminisztérium külső szakértők bevonásával végezte 2021-ben, amely eredményeként Magyarországon 11 minősített természetiskolai bázishely, 14 oktatóhely és 7 mobilprogram nyert pozitív elbírálást és várja szeretettel a diákokat.

A BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MINŐSÍTETT TERMÉSZETISKOLÁI

„Senki sem fogja megvédeni azt, ami nem érdekli, és senkit sem fog érdekelni az, amiről soha semmi tapasztalatot nem szerzett.” /David Attenborough/

Tihanyi Levendula Erdei Iskola – Tihany Sajkod, MINŐSÍTETT BÁZISHELY

A Tihanyi-félsziget egyedülálló természeti adottságú terület, csupán 15 km2 azonban sokszínűsége okán kiváló erdei iskola helyszín. A változatos élőhelyek bejárásával lehetőség nyílik a víz, vízpart, mező, erdő élőhelyek és életközösségek megfigyelésére; a terület földtörténeti múltjának, a műemlékileg védett Tihany településrész tájtörténeti értékeinek láttatásra. A tankönyvek anyaga megelevenedik a barangolások során.

Az alsó és felső tagozatos osztályok számára a félszigeten eltöltött időtartamnak megfelelően kerültek kialakításra a korosztályos 3-4-5 napos erdei iskola programok. 2002 óta több ezer diák volt részese a közvetlen tapasztalás nyújtotta élménynek.

Bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza – Bakonybél, MINŐSÍTETT BÁZISHELY A „PAJTA”

Egyszerűen csak Pajta névvel illetik az egykori gazdasági épületből kialakított, nagy légterű közösségi színteret. A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet szívében található bakonybéli szálláshely több mint húsz éve fogadja az érdeklődő diákcsoportokat. Aki itt eltölt pár erdei iskolás napot, biztos más szemmel fog nézni a természeti környezetre. A program során a Gerence patak, a Boroszlán-tanösvény élő-élettelen világát ismerhetik meg a gyerekek.

A természeti értékek felfedezésén túl lehetőség nyílik a bőrözés, nemezelés, könyvkötészet, fafaragás, sőt a faluban működő monostor szerzetesközössége révén a bencés hagyományok megismerésére is. Az erdő fontos megélhetési forrás volt mindig is a helyi lakosság körében, amelyről a Tájház és az Erdők Háza kiállítóhely is tanúskodik. Itt működik az ország egyik leglátogatottabb csillagászati látogatóközpontja a Pannon Csillagda. Mindezek bejárása részét képezik az erdei iskola programnak.

Kis-Balaton Látogatóközpont – Keszthely-Fenékpuszta, MINŐSÍTETT OKTATÓHELY

A Kis-Balaton Látogatóközpont 2021 óta várja az érdeklődőket Keszthely közvetlen közelében, a Hévízi-csatorna mellett, Fenékpusztán. A Kis-Balaton a legtöbbünk számára ismerős lehet, Fekete István Tüskevár és a Téli berek regénybeli helyszíne. Gazdag növény- és állatvilággal rendelkező nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, fokozottan védett természetvédelmi terület.

Páratlanul gazdag madárvilág jellemzi, melyet a Látogatóközpontban elérhető természetiskolai foglalkozások során is igyekszünk bemutatni az általános és középiskolásoknak egyaránt. A terepi madármegfigyelések egyaránt a természetiskolai foglalkozások részét képezik, a diákok megismerik a vizes élőhely állat-és növényvilágát, hallanak a vadászatról, halászatról, a hozzájuk kapcsolódó célszerszámokról, vadászható őshonos vadfajokról és természetesen az őshonos, inváziós halak is terítékre kerülnek.

Berek Világa Látogatóközpont - Fonyód, MINŐSÍTETT OKTATÓHELY

A 2022-ben nyílt Berek Világa Látogatóközpont Fonyódligeten, az Ordacsehi-berek közvetlen közelében. Ez a természetes környezet remek lehetőséget kínál a vizes élőhelyek világának bemutatásához és megismeréséhez. A foglalkozások alatt a gyerekek interaktív módon megismerkednek a vizes területek élőhelyeivel, azok élővilágával, életközösségeivel, azok közötti összefüggésekkel, a vízminőség jelentőségével, vízszennyezés káros hatásaival és a hajdan volt berki emberek világával.

„A mocsári teknős földjén – azaz, ismerkedjünk meg a berek világával!” természetiskolai programunkra az általános iskola alsó tagozatos osztályait várjuk. A „Fedezzük fel a berek világát!” című program a felső tagozatos diákok számára készült, de óvodások és gimnazisták számára is kínálunk foglalkozásokat. A foglalkozások során nagy hangsúlyt fektetünk a terepen szerezhető tapasztalatokra, gyakorlatokra, megfigyelésekre, mint pl. vízmintavétel, madármegfigyelés távcsővel, növény- és állatismeret.

TERMÉSZETISKOLA – MINŐSÍTETT MOBILPROGRAM elismeréshez jutott a River’scool, élet a vizekben és a vízparton mobilprogram a Mura mentén.

A muraszemenyei Hódvár Vízitúra Kikötőnél, közvetlenül a vadregényes Mura partján található a nemzeti park igazgatóság River’scool Természetiskolai Mobil programjának bázishelye, ahol a résztvevők testközelből ismerhetik meg a Mura folyót és árterét, az ott élő vízi- és vízparti élővilágot.

A természetiskolai program idén indul el először ezen a helyszínen, ahová iskolás csoportokat várunk. A foglalkozásokon szót ejtünk a folyó tájalakító szerepéről, dinamikájáról, majd egy rövid vízparti túra során megismertetjük a környék kétéltűit, emlőseit és madarait a diákokkal. A vízi élőlények bemutatásához közösen mintát veszünk a vízből kézihálókat és vödröket használva, a gyerekek kezükbe foghatják a szitakötő-, tegzes-, kérész- és álkérész lárvák, szúnyoglárvák, rákok, kagylók és csigák sokaságát. Távcsövek, nagyítók, mikroszkóp és terepi határozók is segítségünkre vannak az ismeretszerzésben. Egyedi jelentkezés és programtematika alapján az óvodás korosztályt is várjuk. Felnőtt csoportok számára pedig ajánljuk szakmai előadásainkat és foglalkozásainkat.


Mindegyik helyszínünkön nagy hangsúlyt fektetünk a tapasztalati tudás megszerzésére, a természet iránti érdeklődés felkeltésére, a folyamatok összefüggéseinek a megértésére. Bízva abban, hogy az a gyermek aki megtapasztalja, megéli a csodát, vigyázni is fog rá. Célunk, hogy a természet védelme része legyen a diákok mindennapi életének is.

A Dudari Általános Iskolás gyermekek az erdei iskola program élményéről távozáskor a Tihanyi Levendula Erdei Iskola vendégkönyvébe az alábbiakat írták: ”Köszönjük az ittlét örömét, a levendula illatát, a napsugár melegét, a tó vízének csillámlását, a barátok jó szavát, Réka néni kisboltját, az ürgék pillantását, az Aranyház virágait, a cinegék dallamát, az öreg fák ölelését, a ház vendégszeretetét, a jó válaszokért kapott fabatkát, az esti kacagást, a reggel csendjét, a virágzó fák köszöntését.”

BfNPI környezeti nevelők

A cikk a Balatoni Futár 2023. lapszámában jelent meg

Ugrás a tetejére