Látogatható a Kotsy-vízimalom

A páratlan környezetben található ipartörténeti bemutatóhely felújítás miatt 2017-től nem fogadott látogatókat. Közel 10 milliós uniós támogatás tette lehetővé a malomépület és a hozzátartozó eszközök megújítását.

Zalaszántón, az egykori tulajdonos, Kotsy Nándor nevét viselő vízimalom az 1960-as évektől üzemen kívül állt. 2000-ben megvásárolta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Mint ipartörténeti látogatóhely 2005 óta fogadta a látogatókat egészen 2017-ig. Akkorra derültek ki a 40-es 50-es évek kivitelezési hibái, amelyek nem kerültek felújításra. az elmúlt több mint 70 évben.

"Szükségessé vált a belső tereknek a felújítása. Amik elkoptak, amik elhasználódtak, azoknak a felújítása. Illetve a különböző felszín alatti beázások nyomainak az eltüntetése és a megakadályozása, hogy a későbbiek során ne ázzon be újra az épületnek a bemutató tere, ahol a látogatókat fogadjuk és ahol bemutatjuk ezeket a gépeket. Ennek érdekében egy uniós forrás segítségével sikerült 2021-ben elvégezni az összes felújítási munkát."- mondta el Sinka Gábor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Farkas Kornél molnár. Tárlatvezetőként hűen mutatja meg az egykor mezőgazdasági termékek darálására, őrlésére szolgáló malomban a gabona útját. A malom gépezetének működéséhez a vízienergiát használták fel, amit egy folyamatosan működő malomkerék biztosított. A Kotsy malomban a vízikerék az épületben található.

"Egy felújított, fölülcsapott vízikereket láthatunk itt. Belülre helyezte el a vízikereket, hogy nyáron ne süsse a nap és télen ne legyen kitéve a fagynak. Ennek a vízikeréknek az a feladata, hogy meghajtja a malmi berendezéseket. Azért fölülcsapott vízikerék, mert a kanalakba belefolyik a víz és a kanalat, ahogy a súly is nyomja lefelé, beindul a vízikerék."- mondta Farkas Kornél tárlatvezető.

A malomépületben számos használati régi tárgy kapcsolódik a malom történetéhez, működéséhez.. Fotók, bárcanaplók szemléltetik a molnárok munkáját. Az egykori romos épület mára felújított fogadóépülete is sok látványt, érdekességet kínál. Épített modellen is látható a malom működése.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

Az eredeti cikk és videó elérhető IDE vagy az alábbi képre kattintva:

Ugrás a tetejére