Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

 • Hegyestű
 • Hegyestű
 • Hegyestű csillagos éggel
 • Hegyestű
 • Hegyestű
 • Hegyestű
 • Hegyestű
 • Hegyestű
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű panoráma
 • Hegyestű

Pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kráterben, Dunántúli Kőtár.

Kedves Látogatóink!

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely látogatható, az alábbiakat kérjük vegyék figyelembe látogatásuk tervezésekor:

Maszk viselése nem kötelező, de ajánlott, az 1-1,5 méteres távolságtartás szintén.
Igazgatóságunk a higiéniai előírások betartásával fogadja a látogatókat.


Tájékoztatjuk, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében elnyert európai uniós támogatás segítségével a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely turisztikai fejlesztése részeként az alábbi fejlesztéseket valósítja meg. A fogadóépület akadálymentesítése mellett új játszótér épül, megújulnak a tereplépcsők és a korlátok, illetve a turisták komfortérzetének növelése érdekében kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat helyeznek el.
A kivitelezési munkálatok 2020. áprilisban megkezdődtek. Az esetleges kellemetlenségek miatt ezúton is kérjük szíves türelmüket és megértésüket. Köszönjük!


Elérhetőség, megközelítés:

Cím: Monoszló, külterület (Zánka és Monoszló között)
GPS: 46.889872, 17.646881

Telefon: +36 70 323 7396 (nyitvatartási időben) | +36 87 555 292 (csak munkaidőben)

BfNPI facebook-oldala

Személygépkocsival, kerékpárral:
A Zánkáról Monoszlóra vezető műútról leágazó, a Hegyestű Geológiai Látogatóhelyhez vezető bitumenes úton a bemutatóhely parkolójáig.

Gyalogosan:
A Monoszlóra vezető műúttól a bemutatóhelyig vezető útszakasz gyalogosan felfelé kb. 20 perc, visszafelé kb. 15 perc alatt megtehető. A bemutatóhely Monoszlóról gyalogosan a sárga sáv és a kék háromszög turista jelzésen, vagy Zánkáról a sárga sáv turista jelzésen közelíthető meg (kb. 45 perc).


Nyitvatartás:

2020:
május 8 - augusztus 31.: 9.00 - 19.00 óra

szeptember 1 - november 3.: 9.00 - 17.00 óra (szürkületig)
november 4 - 2021. január 31.: zárva.


Jegyárak:

Felnőtt jegy: 800 Ft
Kedvezményes* jegy: 700 Ft
Gyermek jegy (3-14 éves): 500 Ft
Gyermek 3 éves kor alatt: ingyenes

A belépőjegy tartalmazza a parkolást, a mellékhelyiség használatát, a kiállítás megtekintését, a hegyre vezető tanösvény bejárását, az ÁFA-t és a látogatókra vonatkozó balesetbiztosítás díját.


Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a felújítási / átépítési munkálatok miatt jelenleg kizárólag készpénzes fizetés (Ft - HUF) lehetséges. Sajnos sem bankkártyát, sem Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP Kártyát) nem tudunk elfogadni. A probléma elhárításán folyamatosan dolgozunk.Pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kráterben, Dunántúli Kőtár

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit. A medencében másik bemutatóhelyünkre, a Salföldi Majorba is szeretettel várjuk a látogatókat. A Káli-medence felfedezéséhez szakvezetés is igényelhető.


Kérjük, kutyát csak pórázon vigyenek a bemutatóhely területére!


Drón használatát kérjük mellőzni!


Kérjük, a hangos zenét mellőzzék!


Ez a kiállítóhely és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.

Ugrás a tetejére