Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

  • Ősz Hegyestűn
  • Felújított lépcsősor visz fel a tetőre
  • Tűzben született...
  • Hegyestű
  • Hegyestű panoráma
  • Szeizmográf a megújult kiállításban
  • Részlet az új kiállításból
  • Megújult a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kráterben, Dunántúli Kőtár


Tájékoztatjuk, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében elnyert európai uniós támogatás segítségével a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely turisztikai fejlesztése részeként az alábbi fejlesztéseket valósította meg. A fogadóépület akadálymentesítése mellett új játszótér épült, megújultak a tereplépcsők és a korlátok, illetve a turisták komfortérzetének növelése érdekében kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat helyeztek el. (2021. június)


Elérhetőség, megközelítés:

Cím: Monoszló, külterület (Zánka és Monoszló között)

Teljes képernyős nézet megtekintése

GPS: 46.889482, 17.646712

GOOGLE TÉRKÉP

Telefon: +36708855503 (nyitvatartási időben) | +3687555292 (csak munkaidőben)

BfNPI facebook-oldala

Személygépkocsival, kerékpárral:
A Zánkáról Monoszlóra vezető műútról leágazó, a Hegyestű Geológiai Látogatóhelyhez vezető bitumenes úton a bemutatóhely parkolójáig.

Gyalogosan:
A Monoszlóra vezető műúttól a bemutatóhelyig vezető útszakasz gyalogosan felfelé kb. 20 perc, visszafelé kb. 15 perc alatt megtehető. A bemutatóhely Monoszlóról gyalogosan a sárga sáv és a kék háromszög turista jelzésen, vagy Zánkáról a sárga sáv turista jelzésen közelíthető meg (kb. 45 perc).

Nyitvatartás:
2021

május 1 - augusztus 31.: 9.00 - 19.00 óra
szeptember 1 - november 1.: 9.00 – 17.00 óra (szürkületig)
november 2 - 15.: szombat és vasárnap 10.00 - 16.00 óra (szürkületig)
november 16 - február 14.: zárva


Jegyárak:

Gyermek 3 éves korig:ingyenes
Gyermek jegy (3-14 év):600 Ft/fő
Gyermek jegy (15-18 év):1.000 Ft/fő
Felnőtt jegy:1.200 Ft/fő
Családi csomag (2 fő felnőtt, max. 3 fő 3-14 éves):3.500 Ft/csomag
Kiegészítő gyermekjegy családi csomag vásárlása esetén:400 Ft/fő
Kedvezményes* jegy: 1.000 Ft/fő


* ld. Letöltések: Igazgatói utasítás / Kapcsolódó: Kedvezmények

A belépőjegy tartalmazza a parkolást, a mellékhelyiség használatát, a kiállítás megtekintését, a hegyre vezető tanösvény bejárását, az ÁFA-t és a látogatókra vonatkozó balesetbiztosítás díját.

Elfogadott fizetőeszköz: készpénz (HUF), bankkártya, Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya).HEGYESTŰ

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit. A medencében másik bemutatóhelyünkre, a Salföldi Majorba is szeretettel várjuk a látogatókat. A Káli-medence felfedezéséhez szakvezetés is igényelhető.


Kérjük, kutyát csak pórázon vigyenek a bemutatóhely területére!


Drón használatát kérjük mellőzni! Figyelem! A kijelölt turistaútvonalakról letérni tilos! Sziklára mászni tilos! Kérjük, a hangos zenét mellőzzék!


Ez a kiállítóhely és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony–Balaton Geopark területén fekszik.


Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük látogatóinkat, hogy az ötmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő naptól, azaz 2021. július 3. napjától, „A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról” szóló 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet értelmében a szabadidős létesítményekbe, így az Igazgatóság látogató-és bemutatóhelyeire, valamint szálláshelyeire való belépéshez és a szakvezetésekhez nem kell már védettségi igazolvány és ezeken a helyeken sem kötelező már a maszkhasználat, a továbbiakban belátásuk szerint használhatnak maszkot látogatóink, vendégeink.


Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ugrás a tetejére