Várpalotai Homokbánya, Várpalota

 • Várpalotai homokbánya TT
 • Várpalotai homokbánya TT
 • Várpalotai homokbánya TT
 • Várpalotai homokbánya TT


ZÁRVA!

* * *

Tisztelt Látogatóink!

A koronavírus terjedésével összefüggésben 2020. november 11-től az alábbi rendelkezések lépnek életbe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál a bemutatóhelyek, szálláshelyek és programok vonatkozásában.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság összes bemutatóhelye, szálláshelye és erdei iskolája bezár.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden előre meghirdetett programja elmarad.

A szakvezetéses túrákra és környezeti-nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.

A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Köszönjük megértésüket, együttműködésüket!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

* * *

Csak szakvezetéssel látogatható! Ismerje meg egy ősi szubtrópusi tengerpart homokban megőrződött életközösségeit!

Elérhetőség, megközelítés:

Cím: 8100 Várpalota, Gagarin utca 3.
GPS: 47.191127, 18.132983
Google térkép
Telefon:
+36202105683
E-mail: bfnp kukac bfnp pont hu
Fax: +3688555261
Postacím: BfNPI 8229 Csopak, Kossuth u. 16.

Nyitvatartás:

Előzetes bejelentkezéssel, Telefon: +36202105683


Jegyárak:

Felnőtt jegy: 500 Ft/fő
Kedvezményes* jegy: 400 Ft/fő
Gyermek jegy (3-14 éves): 300 Ft/fő
Várpalota város közoktatási intézményei tanulóinak csoportos, legalább 20 fő együttes jelentkezése esetén: 200 Ft/fő

*Kedvezmények


A látogatás során a belépőjegy árát akkor is meg kell fizetni, ha a látogató/csoport bármely okból (pl. felsőoktatási intézmények földtudományi tanszékeinek terepgyakorlata) nem igényel szakvezetést.


A belépődíj befizetése:
A látogatás díját a látogatás előtt szükséges banki vagy postai átutalással befizetni. A beérkezett megrendelő alapján kiállított számlát a jelentkezés visszaigazolásával együtt e-mailen és igény esetén postán is megküldjük a megrendelőnek.

Amennyiben a homokbánya látogatása mellé geotúrát rendelnek a helyszínen, készpénzes számla vagy nyugta ellenében is van lehetőség mindkét program díjának együttes befizetésére a szakvezetőnél.

A belépődíj az ÁFA-t és a látogatókra vonatkozó baleset biztosítás díját is tartalmazza.


Rendelje meg Várpalota térségében vezetett geotúráink bármelyikét!

Gyalogos geotúrák Várpalotán:

1. Geotúra az inotai vizek nyomában: Fedezzük fel a malmok és források világát! (homokbánya látogatáshoz kapcsolható)
Útvonal: Várpalotai homokbánya–Kálvária–inotai víztározó–Inotai malmok–inotai forrásvidék–Várpalotai homokbánya
11 km 6 óra
részletes leírás

2. Geotúra a Péti-hegyre a tányérfenyők földjére (homokbánya látogatáshoz kapcsolható)
Útvonal:Várpalotai-homokbánya–Doktor-szikla–Várpalotai-homokbánya
5 km 3 óra
részletes leírás

3. Geotúra a várpalotai Várvölgyben
Útvonal: Autóbusz-állomás – Várvölgy: zsidó-temető – Kálista – Gazsilik – Bátorkő – Fajdas-hegy – Várvögy
11 km 6 óra
részletes leírás

4. Geotúra a várpalotai Hideg-völgyben
Útvonal: Inota, Készenléti lakótelep - dolomitbánya - Síkvargya - Baglyas-hegy - Inota, Készenléti lakótelep
7 km 5 óra
részletes leírás

Buszos geotúrák Várpalota környékén: (saját busszal)

5. Geotúra Jásdról Bakonynánára a Gaja-szurdok mentén

Buszos szakasz:
Várpalotáról - Jásdra (oda-vissza gyalogos túra esetén)
Várpalotáról (jásdi megállással) Bakonynánára (csak oda gyalogos túra esetén)
Gyalogos szakasz:
Útvonal: Jásd, autóbusz-állomás - Jásdi Szentkút - földvár sáncai - Gaja-szurdok - Vadalmás-forrás - Római-fürdő - Zsidó-hegyi geológiai-feltárás - Bakonynána tájház (Innen gyalog vissza Jásdra, vagy ide jön a csoportért a busz.)
oda-vissza túra esetén: 12 km 6 óra
egyirányú túra esetén: 6 km 4 óra
részletes leírás

6. Geotúra Olaszfaluból az Eperjes-hegyi tanösvényen:
Buszos szakasz:
Várpalotáról Olaszfaluba
Gyalogos szakasz: Eperjes-hegyi tanösvény
4 km 4 óra
részletes leírás


A látogatás és a jelentkezés rendje:

a) a bemutatóhely kizárólag előzetes bejelentkezéssel, – és kivéve a c) pontban foglalt esetet - szakvezetéssel látogatható; A szakvezetés indulási pontja a találkozóhelytől (Várpalota, Gagarin u. 3.), vagy a résztvevőkkel előre megbeszélt egyéb találkozási helyszíntől értendő.

b) az Igazgatóság azon szakvezetések lebonyolítását garantálja, amelyek igénylése legkésőbb a tervezett látogatást megelőző 6. nap 10:00 óráig megtörténik. Ennél későbbi jelentkezési igények elfogadását az Igazgatóság nem garantálja, ezen igények elfogadása kizárólag méltányossági alapon történik;

c) látogatás során a belépőjegy árát akkor is meg kell fizetni, ha a látogató/csoport indokolt okból (pl. felsőoktatási intézmények földtudományi tanszékeinek terepgyakorlata) nem igényel szakvezetést, Ebben az esetben az a) pont annyiban módosul, hogy a szakvezető csupán lehetővé teszi a belépést a lezárt területre és kíséri a csoportot;

d) szakvezetésre jelentkezés rendje: e-mail-en (viktorzsuzsanna kukac bfnp pont hu), vagy telefonon az Igazgatóság illetékes ügyintézőjénél munkanapokon 8–16 óra között: +3687555292; +3687555307, a +3687555261 faxszámra, vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelyére: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. címre elküldött levélben;

e) A megrendeléshez és jelentkezéshez az alábbi adatok megadása szükséges:

 1. a megrendelő (képviselőjének) neve,
 2. a megrendelő postacíme,
 3. számlázási név és cím (amennyiben nem azonos a megrendelővel, és ha nem magánszemély, adószám is),
 4. a megrendelő elérhetősége (tel, mob., e-mail),
 5. a kért szakvezetés tervezett dátuma és időpontja,
 6. a csoport létszáma,
 7. a csoport/a jelentkezők korösszetétele,
 8. a kedvezményre vagy ingyenességre jogosult személyek megjelölése,
 9. nyilatkozat a díjfizetés módjáról (átutalás, vagy az igazgatóság postai feladóvevénye [sárga csekk]). Postai úton csak akkor lehet a díjat befizetni, ha a feladóvevény elpostázásához és a postai befizetéshez szükséges idő a túráig még rendelkezésre áll),
 10. a megrendelő bankszámlaszámnak vagy postai címnek a megadása, ahová lemondás esetén az Igazgatóság a befizetett összeget, vagy annak egy részét (lásd a visszafizetés feltételeit a 2.7. pontban) visszautalhatja.

Az Igazgatóság ügyintézője legkésőbb a jelentkezés beérkezésétől számított legkésőbb 3. munkanapon a megrendelő e-mail címére, (igény esetén a megrendelő postacímére is elsőbbségi küldeményként) visszaigazoló levelet küld, melyben megadja a szakvezetés részleteit és a szakvezető elérhetőségét;

a belépőjegy befizetése az Igazgatóság szakvezetőjénél a szakvezetés előtt a bemutatóhelyen (a helyszínen), készpénzzel, számla vagy nyugta ellenében történik.

A megrendelt és befizetett túra előtti napokban történő lemondás esetén március 7–október 31. között amennyiben a túrán részt vevők létszáma kisebb lenne, mint a megrendelésben közölt létszám (váratlan betegség stb. miatt), a különbözetet a 2.7. pontban leírtak szerint – a kezelési költségek levonásával – 15 banki munkanapon belül vissza kell utalnia az Igazgatóságnak a megrendelőnek.

Vis major esetén (rendkívül csapadékos időjárás, a bemutatóhely bármilyen okból nem bejárható volta stb.) a megrendelő kérheti a túra időpontjának megváltoztatását, vagy a befizetett összeg visszatérítését.

A megrendelés lemondását közölheti, az alábbi módokon: az Igazgatóság címére (8229 Csopak, Kossuth u. 16.) küldött ajánlott levélben, vagy az Igazgatóság ügyintézőjének küldött e-mailben (viktorzsuzsanna kukac bfnp pont hu).

A megrendelt, majd lemondott látogatások részvételi díjának

a) A megrendelt túra napja előtti 5. munkanapon beérkezett lemondás esetén az Igazgatóság a befizetett részvételi díj 100%-át fizeti vissza a megrendelőnek.
b) A megrendelt túra napja előtti 4. munkanapon beérkezett lemondás esetén az Igazgatóság a befizetett részvételi díj 60%-át fizeti vissza a megrendelőnek.
c) A megrendelt túra napja előtti 3. munkanapon beérkezett lemondás esetén az Igazgatóság a befizetett részvételi díj 40%-át fizeti vissza a megrendelőnek.
d) A megrendelt túra napja előtti 2. naptól kezdődően közölt lemondás esetén a megrendelő a befizetett összeg egészétől elesik.
Az a-d) pontban meghatározottakon túl lemondott szolgáltatás esetén az Igazgatóság a részvételi díjat nem téríti vissza.

Amennyiben a megrendelés adatai hiányosak, úgy az Igazgatóság a jelentkezést visszautasíthatja, vagy a jelentkezőt hiánypótlásra hívhatja fel.

A foglalás, a visszaigazolás és a részvételi díj befizetésének rendje egyéni és csoportos jelentkezés esetén:

március 7-től – október 31. között:

jelentkezéskor az Igazgatóság ügyintézője kitölti a megrendelő adataival a számlázási alapbizonylatot, melyet aláír és továbbít az Igazgatóság Pénzügyi és Számviteli Osztálya részére;

az Igazgatóság Pénzügyi és Számviteli Osztálya kiállítja a számlát az Igazgatóság ügyintézője által kitöltött számlázási alapbizonylat alapján;

az Igazgatóság ügyintézője a számla átvételének napján vagy legkésőbb a következő munkanapon megküldi a számlamásolatot a megrendelő e-mail címére, illetve a szakvezető e-mail címére (másolatban), és igény esetén az eredetit megrendelő postacímére is (elsőbbségi küldeményként), illetve igény esetén a készpénzutalási megbízást (sárga postai csekk) is küld a megrendelő postacímére;

az Igazgatóság ügyintézője legkésőbb a jelentkezés beérkezésétől számított legkésőbb a 3. munkanapon a megrendelő e-mail címére, valamint a szakvezető e-mail címére (másolatban), igény esetén a megrendelő postacímére is (elsőbbségi küldeményként) a számlamásolattal együtt visszaigazoló levelet küld, melyben megadja a szakvezetés részleteit és a szakvezető elérhetőségét;

a megrendelő banki átutalással vagy a fenti levélhez mellékelt postai csekkel, vagy indokolt esetben a látogatás előtt Várpalotán, a Thury vár portáján és a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban rendelkezésre álló sárga postai csekken feladja

a befizetésről szóló banki igazolást vagy a postai befizetést igazoló szelvényt vagy másolatát a megrendelő postai úton feladja az Igazgatóság címére, vagy beszkennelve e-mailen megküldi az Igazgatóságe-mail címére (viktorzsuzsanna kukac bfnp pont hu), vagy indokolt esetben közvetlenül a szakvezetés indulása előtt bemutatja a szakvezetőnek;

az Igazgatóság ügyintézője értesíti a szakvezetőt a részvételi díj beérkezéséről. A szakvezetés csak a pénzügyi feltételek teljesülése esetén valósulhat meg, tehát a szakvezető csak abban az esetben biztosítja a szakvezetést, amennyiben a szakvezetés teljes díja a szakvezetést megelőzően befizetésre került.


Kutyát bevinni csak pórázon lehetséges!


Egykori homokbánya, Várpalota:

Ez a felhagyott homokbánya valójában igazi aranybánya – az is igaz azonban, hogy csak az érdeklődő emberek számára mutatja meg ezt a rejtett arcát (és nem árt ehhez egy jó nagyítólencsét is magunkkal vinni).

A területen több rétegben egymásra ülepedve miocén kori (mintegy 16 millió éves) édes- és sósvízi homoküledék található, amelyeket már sárga és szürkésebb árnyalataik is szépen elkülönítenek egymástól. A homokos részt több méter vastag kavicsos hordalék fedi, amelynek fő összetevője a földtörténet középkorából származó dolomit, valamint pleisztocén mészkő.

A bánya nemzetközileg is jegyzett igazi szenzációja a középső, mintegy négy-öt méter vastagságú homoküledék, amelyben párját ritkító gazdagságban maradtak fenn a 16 millió éve itt hullámzó tenger egykori csiga- és kagylófaunájának meszes vázai. Ezek, az általában kis méretű és vékony maradványok az esetek többségében összetörnek, és elporladnak, itt azonban a kis szemcséjű homokréteg megvédte őket. Eddig több mint háromszáz csiga és száz kagylófaj vázát sikerült azonosítani, amelyek között még fejlődéstörténeti sorokat is sikerült kimutatni. A dolog érdekessége, hogy hasonló fajok csak dél-franciaországi lelőhelyekről kerültek elő, ami azt jelenti, hogy abban az időben a két terület tengerei összeköttetésben voltak.

A kerítéssel körbevett védett bánya udvarát ízlésesen parkosították. A bejáratánál pedig a közeli lignitbányából ideszállított, elszenesedett, de kovasav által tartósított magnóliafa-leleteket tekinthet meg az ideérkező.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park facebook oldala | megtekintés

Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.„Földtani örökségünk védelme és bemutatása a Bakony–Balaton Geoparkban” KEHOP-4.1.0-15-2016-00038 projektünk keretében (várhatóan 2021-re) megújul a Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület is. Futó János geológussal annak apropóján beszélgetett Kollégánk a helyszínen, hogy megérkeztek „új otthonukba” a leendő regionális kőtár sziklatömbjei.

***

Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.


Ugrás a tetejére