Várpalotai Homokbánya, Várpalota

  • Várpalotai Homokbánya
  • Várpalotai homokbánya Természetvédelmi Terület
  • Várpalotai homokbánya Természetvédelmi Terület
  • Várpalotai homokbánya Természetvédelmi Terület


Csak szakvezetéssel látogatható! Ismerje meg egy ősi szubtrópusi tengerpart homokban megőrződött életközösségeit!

Elérhetőség:
Telefon: +3687555292
E-mail: bfnp (@) bfnp (.) hu
Fax: +3688555261
Postacím: BfNPI 8229 Csopak, Pf. 4.

Megközelítés:
Cím: 8100 Várpalota, Gagarin utca 3.

Teljes képernyős nézet megtekintése

GPS: 47.191127, 18.132983

GOOGLE TÉRKÉP

Távolsági busz- és vonatmenetrend


Nyitvatartás
2024

Előre egyeztetett időpontban. Belépőjegy: az egyeztetett időpontra szóló online jegyeket ezen az oldalon tesszük közzé, itt lehet megvásárolni bankkártyával.


Jegyárak
2024

Gyermek 3 éves korig (regisztrációs jegy):200 Ft/fő
Gyermek jegy (3-14 év):500 Ft/fő
Gyermek jegy (15-18 év) (kedvezményes): 700 Ft/fő
Felnőtt jegy:1000 Ft/fő
Kedvezményes* jegy:700 Ft/fő
Várpalotai diákjegy:
(a város közoktatási intézményei tanulóinak csoportos (legalább 20 fő) együttes belépése esetén)
500 Ft/fő
Regisztrációs jegy*:
200 Ft/fő

* ld. Letöltések: Igazgatói utasítás / Kapcsolódó: Kedvezmények


A belépőjegy árát akkor is meg kell fizetni, ha a látogató/csoport bármely okból (pl. felsőoktatási intézmények földtudományi tanszékeinek terepgyakorlata) nem igényel szakvezetést.


A belépődíj az ÁFA-t és a látogatókra vonatkozó baleset biztosítás díját is tartalmazza.Kutyát bevinni csak pórázon lehetséges!


Egykori homokbánya, Várpalota:

Ez a felhagyott homokbánya valójában igazi aranybánya – az is igaz azonban, hogy csak az érdeklődő emberek számára mutatja meg ezt a rejtett arcát (és nem árt ehhez egy jó nagyítólencsét is magunkkal vinni).

A területen több rétegben egymásra ülepedve miocén kori (mintegy 16 millió éves) édes- és sósvízi homoküledék található, amelyeket már sárga és szürkésebb árnyalataik is szépen elkülönítenek egymástól. A homokos részt több méter vastag kavicsos hordalék fedi, amelynek fő összetevője a földtörténet középkorából származó dolomit, valamint pleisztocén mészkő.

A bánya nemzetközileg is jegyzett igazi szenzációja a középső, mintegy négy-öt méter vastagságú homoküledék, amelyben párját ritkító gazdagságban maradtak fenn a 16 millió éve itt hullámzó tenger egykori csiga- és kagylófaunájának meszes vázai. Ezek, az általában kis méretű és vékony maradványok az esetek többségében összetörnek, és elporladnak, itt azonban a kis szemcséjű homokréteg megvédte őket. Eddig több mint háromszáz csiga és száz kagylófaj vázát sikerült azonosítani, amelyek között még fejlődéstörténeti sorokat is sikerült kimutatni. A dolog érdekessége, hogy hasonló fajok csak dél-franciaországi lelőhelyekről kerültek elő, ami azt jelenti, hogy abban az időben a két terület tengerei összeköttetésben voltak.

A kerítéssel körbevett védett bánya udvarát ízlésesen parkosították. A bejáratánál pedig a közeli lignitbányából ideszállított, elszenesedett, de kovasav által tartósított magnóliafa-leleteket tekinthet meg az ideérkező.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park facebook oldala | megtekintés

Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony–Balaton Geopark területén fekszik.„Földtani örökségünk védelme és bemutatása a Bakony–Balaton Geoparkban” KEHOP-4.1.0-15-2016-00038 projektünk keretében (várhatóan 2021-re) megújul a Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület is. Futó János geológussal annak apropóján beszélgetett Kollégánk a helyszínen, hogy megérkeztek „új otthonukba” a leendő regionális kőtár sziklatömbjei.


Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.


Kedves Látogatóink!

Az oldal alján látható online jegyek leegyeztetett csoportnak vannak fenntartva.

Köszönjük megértésüket.


Kedves Látogatóink! Az online jegyvásárláshoz az alábbiakra lesz szükségük: online vásárlásra alkalmas bankkártya (beállított TeleKóddal), mobiltelefon az internetes biztonsági kód (sms-kód) leolvasásához (a bankkártyánál beállított telefonszámmal), a TeleKód (Online Vásárlási Kártyakód), név, e-mail cím, jelszó a bfnp.hu fiókhoz, valamint a számlázási adatok: vevőnév, cím, adószám (ha van).

Kérjük, fizetés előtt ellenőrizzék, hogy a megfelelő időpontra szóló és megfelelő darabszámú jegy került-e a kosarukba. Köszönjük.

Ugrás a tetejére