A Pannon Csillagdáról

A Pannon Csillagdáról

2022:

Már tíz éves a Csillagda. Az imént ment el a 300-ezredik látogató. Itt volt az ideje az újabb fejlesztésnek. Április 01-től új vetítőgéppel, még nagyobb felbontással és új saját készítésű planetáriumi filmmel (A Naptestvér éneke) várjuk látogatóinkat. Még a planetárium kupoláját is jó alaposan megtisztítottuk a még jobb képminőség érdekében. Ja, és új a kárpit a moziszékeken! Érdemes újra eljönni hozzánk! Megéri!

2020:

Nem tétlenkedtek a világjárvány miatti kényszerű zárvatartás alatt sem a látogatóközpont munkatársai, a helyszínen alkalmazható applikáció segítségével mostantól még nagyobb élmény és kaland a kiállítások bejárása! Már elérhető Androidon és iOS-en is a Pannon Csillagda tárlatainak megtekintését segítő telefonos applikáció. A program letölthető közvelten a Google Play Áruházból, vagy a QR kód beolvasásával.

2018:

Az egyik legmodernebb technikájú, Hold- és a Mars-kutatással kapcsolatos háttér megvilágítású installációk segítségével újult meg a Pannon Csillagda űrkutatást szemléltető kiállítása. A világűrben rejlő végtelen lehetőségeket érzékelteti a kiállítás, melyen a 60-as években indult Hold-kutatás állomásain kívül a várhatón 2030-as években megvalósuló Marsra szállásig ránk váró kihívások is megismerhetők. A megújult tárlat érdekessége a Marsról származó meteoritszelet, valamint egy olyan mérleg, amely a Holdon és a Marson mérhető testsúlyunkat mutatja.


5 éves a Pannon Csillagda!
Újdonságok a Pannon Csillagdában

2016:

3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda új, 3D médiatermében a Mars meghódításáról
Figyelem! A Mars 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel (500 Ft/fő) látogatható!
MARS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK 25 perces 3D ismeretterjesztő film.

A forgatási helyszínek között szerepelt a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legősibb sivataga. E helyszínek közötti azonosság, hogy nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait. A film szaharai kalandozását prof. Gian Gabrielle Ori, olasz Mars-kutató vezette.

A filmben az űrkutatás két meghatározó személyisége is szerepel. Charles Duke űrhajós, az Apollo 16 Holdkomp pilótája azon kevesek egyike, aki járt a Holdon. Tőle tudhatjuk meg, hogy milyen kihívásokat jelent egy idegen égitestre lépni, milyen is az a vágy, ami a felfedezés diadaláig repít, és mit kell megtanulnunk ahhoz, hogy az első ember majd a Mars vörös porába léphessen.

Pavlics Ferenc mérnök 1956-ban vándorolt ki az USA-ba, ahol páratlan karriert futott be. Ő volt az a legendás mérnök, akinek irányításával megszületett a Holdautó, az a jármű, melynek segítségével az Apollo program űrhajósai bebarangolták a Hold sivatagát. És ő volt az, aki megtervezte a Pathfinder Mars Rovert, azt a robotot, mely korszakalkotó munkát végzett a Mars felszínén. A filmben közreműködik továbbá Dr. Sik András, a hazai Mars-kutatás kiemelkedő személyisége.

A forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik. A 3D mozi segítségével a néző szinte megérintheti e távoli, rejtélyes világokat. A film hangjának elkészítésében olyan neves színművészek vettek részt, mint pl. Für Anikó (Sandra Bullock szinkronhangja), Csernák János (Harrison Ford szinkronhangja) vagy Gesztesi Károly.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint az IbnBattuta Center - Marokkó, továbbá az Université Cadi Ayyad Marrakech és az Universita d'Annunzio - Pescara, Olaszország, továbbá a Pannon Csillagda.

rendezte: Bárány László / zene: ifj. Balogh Ferenc / 3D utómunka: Molnár Péter / prod.: Astrolab - Olive Art


2015:

ÓRIÁS Hubble fotó
A Hubble űrtávcső 25. születésnapjára emlékeztek világszerte egy időben, 2015. április 23-án, így a bakonybéli Pannon Csillagdában is. Az évforduló tiszteletére 22 országban leplezték le azoknak az eddig még nem publikált űrfelvételeknek a nyomatait, amelyeket a Hubble űrtávcső készített az elmúlt negyed században. Ezen a napon köszöntötték a 3 éves Pannon Csillagda százezredik látogatóját is. A csillagdában elhelyezett nagyméretű fotón a Carina Csillagkép egy része látható, ahol egy csillagkeletkezési régió is megfigyelhető.

Csillagászati kiállításunk új elemei
Napjaink egyik legmodernebb kiállítási technikája (háttér megvilágítású képek) segítségével az alábbi témákban jelenítünk meg információkat:
1. Hubble teleszkóp története
2. A tejútrendszer
3. A Naprendszer
4. Meteorit becsapódások
5. Sarki fény

Meteorit simogató
Érintsd meg a végtelent! Egy kőmeteorit csiszolt és csiszolatlan változata megérinthető a Pannon Csillagda kiállításán!

A megújult Mars tárlat témái

  • Mars útikalauz stopposoknak - Mire készüljön egy Mars-turista?
  • Élet a Marson - a vörös bolygó kék múltja... és jövője
  • Idegenek a Marson - avagy felfedező robotok
  • A kiállításon a Maxon Motor olyan parányi motorjai is megtekinthetők, amilyenek a Marson dolgozó robotok működését biztosítják extrém körülmények között.

ÚJ planetáriumi film: "Acta Galilei" címmel
A Pannon Csillagda planetáriuma esti programjai műsorára tűzte vadonatúj filmjét, amely a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült. A film a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken - Firenze, Padova, Pisa, Velence és Róma - követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, ahogy egykor a nagy tudós látta. Megismerjük az inkvizíciós per kusza hátterét és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt.


2014:
Nagyméretű touch screen asztal elhelyezése, amelyen egy csillagtérkép segítségével a világűr objektumait interaktívan lehet felfedezni.


2013:
Csillagok birodalma című planetáriumi show, amely az első hazai gyártású planetáriumi film. A premier 2013-ban volt. A planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A film külön érdekessége, hogy a különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.


2012:
„Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012”
díj birtokosa a Pannon Csillagda.

Ugrás a tetejére