Önkéntes munka a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatandónak tartja az önkéntességet. A BfNPI szempontjából a közérdekből végzett önkéntes tevékenység a jelentősebb, amelyet jogszabály is szabályoz (2005. évi LXXXVIII tv.). Az önkéntes munka során egyéb szabályozást is figyelembe kell venni, pl. a munkavédelemmel kapcsolatban.

Manapság a „modern” önkéntesség a jellemző, ahol az önkéntes kreatív, innovatív, tudásvággyal telített, és ilyen jellegű munkát is vár el. Az önkéntes ad (pl. szabadidő, tudás, munka), de kap is (pl. tapasztalat, kapcsolat, közösség, elismerés). A fogadó is kap (pl. munkaerő, új lendület, többlet feladatellátás), de adnia is kell (pl. köszönet, szervezettség).

Az önkéntes munka hátterének biztosítása nem egyszerű feladat, komoly előkészítést, szervezést igényel, és a lebonyolításnak is alaposnak kell lennie. Ehhez az állami szerveknél nem mindig vannak meg a szükséges erőforrások. A BfNPI azokban az esetekben tudja legkönnyebben fogadni az önkénteseket, ha nagy számban jelentkeznek valamilyen idényjellegű munkára (pl. vállalati felelősségvállalás keretei között, csapatépítő tréning során).

A munka fajtái lehetnek (példákkal illusztrálva):

  • Egy adott terület növényzetének helyreállítása, a szukcesszió visszaszorítása, harc az özönnövények ellen (pl. cserjeirtás).
  • Az ökoturisztikai lehetőségek fejlesztése (pl. táblák kihelyezése).
  • Szemétszedés (pl. egy konkrét terület megtisztítása).
  • Adatgyűjtés és –bevitel (pl. biotikai adatok).

Az önkéntes munka lebonyolításához a BfNPI biztosítja a helyet, a szükséges szakmai felügyeletet, és részben az eszközöket, de nagyobb létszám esetén lehetséges, hogy munka-, és védőeszköz beszerzésre szükség lehet.

A témával kapcsolatban érdeklődhet e-mailen: bfnp (@) bfnp (.) hu

Ugrás a tetejére