Viselkedési szabályok

...avagy hogyan viselkedj a természetben?
Ebben az erdő egyik gyakori lakója, a nagy pele segít.

Magatartásoddal kíméld az élővilág nyugalmát, és így Te is meghallhatod hangjait!

A virág a természetben szép! A természetben – különösen védett területeken – ne szedj virágot! A virágokból fejlődik a mag, belőlük lesz a termés. Ha leszeded a virágot, az adott növény összes virágát, akkor abban az évben nem lesz arra lehetősége, hogy magokat neveljen és így szaporodhasson.


Általában a legszebb virágokat szedik le – ez sem jó, mert így folyamatosan csak a ˝silányabb˝ növényeknek van lehetőségük a szaporodásra. Igaz, hogy sok virágos növény sarjakkal, hagymákkal, gumókkal és sok más praktikával ivartalanul is tud szaporodni, azonban a virágok letépése ezeket a növényeket is sok energiától fosztja meg. Ráadásul a legtöbb virág 1-2 óra alatt elhervad a kezedben, s emiatt Te könnyedén megszabadulsz tőle. Nem maradt volna tovább szebb, ha otthagyod a tövén?

Ne hozz az erdőbe szemetet! A hátizsákodba rakd hulladékaidat, haszontalan dolgaidat, és ne a természetben hagyd ott! Nagyon sok bogár és kisemlős pusztul el üvegekbe, nejlonzacskóba, sörös dobozokba vagy pillepalackokba szorulva.


Minden élőlénynek megvan a maga helye. A pele a fák lombjai között marad, az őzek az őzcsapásokon és az ember a turistaösvényeken! Ne térj le a kijelölt útvonalról! Az ember nagyon nagy termetű a legtöbb élőlényhez képest. Ráadásul a nyári időszakban nagyon sokan járjuk a természetet.

Ha letérnénk az ösvényről, akaratlanul is apró növények töveit taposnánk, melyek aztán elszáradnak, így az első eső lemossa azt a kevéske kis talajt, ami évszázadok során nehezen gyűlt össze és éppen ezek a kis növények őrizték meg. Ezután csak a csupasz kövekben gyönyörködhetünk. Emellett, ha elhagyod az ösvényt, sok rejtőzködő életmódot élő, nagyon félénk állat nyugalmát is megzavarhatod.

Azt szeretnénk, ha az erdő egyetlen lakója sem költözne el emiatt. Neked is jobb, ha az utakon maradsz, mert ezek mentén tájékozódást segítő táblák, esőbeállók vannak, így eltévedni és bőrig ázni is nehéz. Nem is beszélve a betegségeket terjesztő kullancsokról! Ezek az élősdik csak a sűrű növényzetben és a fűben érzik jól magukat.

Az éjszakai sátorozás, a veszélyes sziklamászás, a hangos motorozás sok érzékeny élőhely nyugalmát zavarhatja meg, és tönkre is tehet!

Az erdő egyik legnagyobb ellensége a tűz, amivel sokszor mi emberek nagyon figyelmetlenül bánunk.

Csak a kijelölt helyen rakj tüzet! Felelősséggel bánj a tűzzel!

Ugrás a tetejére