INTERREG V-A Ausztria-Magyarország PaNaNet+

A PaNaNet+ rövidcímű projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Projekt címe: Entwicklung und Optimierung von nachhaltigen naturtouristischen Angeboten im Netzwerk der westpannonischen Schutzgebiete / Fenntartható természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása Nyugat-Pannónia védett természeti területeinek hálózatában

Rövid cím: PaNaNet+

Projekt azonosító: ATHU003

Projekt időtartama: 2016. május 1 – 2021. december 31.

Partnerek (összesen 6):

vezető partner (1): Regionalmanagement Burgenland GmbH (Ausztria)
projektpartnerek: magyar részről (3): FHNPI, ŐNPI, BfNPI
osztrák részről (2): NPNSSW, Burgenland Tourismus

A projekt teljes költségvetése: 2 739 515,73 EUR

ebből BfNPI projekt-költségvetésének főösszege: 486 171,90 EUR

Finanszírozás: 100% - ebből 85% ERFA támogatás, 15% magyar kormányzati társfinanszírozás

A PaNaNet régió a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéből a Zala megyei részt foglalja magában.

Projektösszefoglaló
Ausztria és Magyarország közös természeti örökségét Nyugat-Pannónia térségében Európa-szerte egyedülálló sokféleség jellemzi, amely a topográfiai és éghajlati tényezőknek köszönhetően egész évben átélhető, a lehetőségek olyan tárháza, amelynek hasznosítása idáig csak részben történt meg. A projekt legfőbb céljai ezért egyrészt ennek a természeti örökségnek a koordinált hasznosítása védett természeti területeket képviselő szervezetek - 2008 óta működő - hálózatának alapjain, akik kiváló kapcsolatot ápolnak a regionális fejlesztés kulcsszereplőivel, másrészt a fenntartható, határon átnyúló, akadálymentes és innovatív természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása. Mindemellett a fontosabb projektcélok a védett területek látogatóprogramjainak minőségi és mennyiségi közös továbbfejlesztése, a természet-turizmus közös értelmezésének kialakítása, kiegészítő környezeti nevelési, szemléletformálási tevékenységek, a fogyatékkal élők számára a programok és infrastruktúrák fejlesztése, valamint a turisztikai szervezetek szorosabb bevonásával a természetturisztikai szezon meghosszabbítása. A projektpartnerek a határ mindkét oldalán rögzítik a természetturisztikai kínálatfejlesztés konkrét szükségleteit azért, hogy azok alapján közös megközelítési módot határozzanak meg és közös marketing tevékenységet folytassanak a kínálatok jövőbeni pozícionálására és kialakítására. Mindkét ország, illetve a régiók turizmusstratégiája szerint nem férhet kétség az érintetlen természet jelentőségéhez marketing szempontokból – magas tehát a hajlandóság az új természeti élmény kínálatok célcsoportok irányába történő kommunikációjára. Ezzel nemcsak határon átnyúló, hanem ágazatokon átívelő (természetvédelem – turizmus – képzés) együttműködés jön létre, amelyből a határtérség minden szakterülete hasonlóképpen profitálhat.

ORF interjú a PaNaNet vízi túravezető képzés záró rendezvényéről - 2018.10.28.

Keszthely TV tudósítása a 2019. március 2-i PaNaNet Önkéntes Akcióról

A turizmus.com hírportálon megjelent cikk a PaNaTOUR 2019 határmenti kerékpáros „természeti élményútról”

ZAOL - Kerka-Mura Vízimuri, számos turisztikai élményelemmel (beszámoló a 2019.07.13-14-én második alkalommal megrendezett PaNaNet vízifesztiválról)

Zalai PaNaNet Hírek – PaNaNet+ projekt keretében kiadott újság

PaNaNet gyermek-foglalkoztató füzet (kétnyelvű: magyar-német) 5-10 éveseknek

PaNaNet feladatlapok – BfNPI (magyar nyelvű) 11-14 éveseknek

PaNaNet Arbeitsblätter zu den Schutzgebieten – BfNPI für Jugendliche im Alter von 11 – 14 Jahre

Feladatlapok a PaNaNet védett területekhez - magyar nyelven - német nyelven

Irány Nyugat-Pannónia – 30 kirándulás az Alpok és a puszta között

Natürlich nach Westpannonien – 30 Ausflüge zwischen Alpen und Puszta

További információ: www.interreg-athu.eu

http://www.interreg-athu.eu/hu/pananetplus/

Ugrás a tetejére