KEHOP-4.1.0-15-2016-00086 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása infrastruktúra-fejlesztéssel

Projekt címe: „A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása infrastruktúra-fejlesztéssel”

Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0.-15-2016-00086

Kedvezményezett: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt célja:
A BfNPI a fenntarthatóság szemléletmódjának és terjesztésének elkötelezett támogatója. A „megvédve bemutatni” elvvel a térség szezon- és időjárás független kínálatát kívánja bővíteni.

A Natura 2000 ökológiai hálózat jelenleg hazánkban sajnos szinte ismeretlen. Egy új, hiánypótló látogatóhely életre hívása Ordacsehiben, illetve a tervezett szemléletformáló rendezvények lehetőséget biztosítanának eme tény megváltoztatására.

Átfogó célok:
Az igazgatóság alaptevékenységei között a természetvédelem mellett megtalálható a természeti értékek bemutatása, valamint a szemléletformálás és a környezeti-nevelés is. Ezért fontosnak tartjuk olyan bemutatóhelyek létrehozását, ahol bemutathatjuk az adott terület természeti kincseit és különlegességeit.

Rész célok:
A tervezett projekt hozzájárul a természetvédelmi kezelési tervben megfogalmazott célok megvalósulásához. Ezen kívül elkészülne jelen projekt előkészítési szakaszában helyi szereplők aktív bevonásával egy Natura 2000 bemutatási terv is.

Konkrét célok:
A projektben érintett helyszín esetében az alábbi beavatkozásokat tervezzük, egyben röviden megfogalmazzuk az elérni kívánt eredményeket is:

Az infrastrukturális fejlesztésekkel „Natura 2000 fogadókapu” jönne létre Fonyód közelében, Ordacsehi helyszínnel a „Berek Világa Látogatóközpont” elnevezésű természetismereti élménypark, melynél a „megvédve bemutatni” elvvel a Dél-Balatoni térség szezon- és időjárás független kínálatát tervezzük bővíteni. A kiállítás megvalósítása során törekszünk a különböző elvárások maradéktalan kielégítésére, ezért felhasználunk minden olyan elemet, amely a látogatók élményét növeli, illetve az eltérő igényeket kielégíti: nők és férfiak, idősek, fogyatékkal élők és a gyermekek igényeit egyaránt. Az infokommunikációs akadálymentesítés jegyében tervezünk QR kód segítségével letölthető hanganyagokat és az információs táblák Braille-írással való ellátását is. Külön hangsúlyt fektetünk a mozgássérült akadálymentesítésre is. A vizesblokkokat a hölgyekre, illetve a kisgyerekes családokra gondolva, természetesen pelenkázóval és babakocsi tárolóval is ellátjuk.

A Natura 2000 területek hatékony védelmében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a fenntartható gazdálkodási módokra. Társadalmi, kulturális, gazdasági és természetvédelmi szempontok összehangolására alapozó megóvásra kell törekedni, melynek az egyik fő eszköze a projektben tervezett rendezvények: szemléletformáló programok felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, e-vetélkedők, kézműves foglalkozások, előadások gazdálkodóknak, kóstolók szervezése a védjegyes nemzeti parki termékekből. Az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, valamint turisztikai szereplőkkel való együttműködés a BfNPI megkülönböztetetten fontos feladata. A már meglévő együttműködéseinket használnánk fel az új látogatóhely népszerűsítéséhez, illetve a projektben tervezett rendezvények megszervezéséhez és promóciójához.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége: 394.125.869,- forint

Forrása: Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetés előirányzat.

A projekt támogatásának intenzitása: a projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

A projekt időtartama: 2017.01.01. - 2022.04.30.

Ugrás a tetejére