Káli-medence tanösvények

  • Káli-medence tájkép
  • Szibériai nőszirom (Iris sibirica) a Káli-medencében
  • Ősz a Káli-medencében
  • Mocsári kosbor (Anacamptis laxiflora) a Káli-medencében
  • Kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) a Káli-medencében
  • Citromsármány (Emberiza citrinella) a Káli-medencében

Theodora tanösvény

A Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Theodora Tanösvény. A gyalogosan is kellemesen bejárható 8 km-es útvonal egész évben ingyenesen látogatható. Az önmagába visszatérő nyomvonalú tanösvény a Káli-medence délnyugati részén, a Balaton északi partjától 3 km-re fekvő Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki forrástól indul (GPS: 46.8546795524, 17.5669915335), majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. Az ösvényen kirándulva 15 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a térség természeti kincseivel, gazdag vízkészletével és a Theodora ásványvizek eredetével. Az ösvényről tájékoztató kiadvány és áttekintő térkép is készült, a külföldiek eligazodását angol nyelvű információs táblák segítik, melyet nyomtatott formátumban a túra első állomásánál, a palackozóüzemnél vehetünk át. A 2004-ben nyitott Theodora Tanösvény kialakítását és megőrzését a Kékkúti Ásványvíz Zrt. támogatja.

Theodora-Kékkő tanösvény

A Theodora-Kékkő Tanösvény, a Theodora Tanösvény kistestvére, 2006 óta látogatható. A Káli-medence északnyugati részén futó tanösvény a föld mélyének titkaiba, vagyis a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést a turistáknak. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény a Kereki-majornál (GPS: 46.8694511544,17.5651382822) kezdődik. A 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú ösvény változatos tájain kialudt tűzhányó nyomaira bukkanhatunk, megmászhatjuk például a Kereki-dombot vagy a Kopasz-hegyet, de felfedezhetjük az impozáns Szentbékkállai Kőtengert is. A tanösvény útvonalát kék színre festett kavicsokat, illetve "bogarakat" utánzó útjelző oszlopok mutatják. Minden egyes információs táblán egy-egy, a következő megállóra utaló egyszerű kérdést is olvashatunk, majd tovább sétálva válaszaink helyességét is ellenőrizhetjük.

Idő ösvénye

Theodora Tanösvényt és a Theodora-Kékkő Tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze, egyedülálló módon bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Ez a túraszakasz a Föld 4,6 milliárd éves történetének rendkívül izgalmas geológiai eseményeit dolgozza fel. Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényen végigsétálva minden lépésünkkel 2 millió évet haladunk előre az időben, mígnem elérünk napjainkig. Az Idő Ösvénye segítségével így akár a két tanösvény, a Theodora Tanösvény, és a Theodora-Kékkő Tanösvény útvonala együttesen is bejárható.
Megközelítés, GPS: 46.8681301444, 17.5662963497
A Tanösvények és az Idő ösvény a Kékkúti Ásványvíz Zrt. támogatásával jöttek létre.
További információt http://www.theodora.hu oldalon találhatnak.

Boros Ádám tanösvény

A tanösvényt a természetvédelmi helyreállító munkák részeként, EU-s támogatásból sikerült létrehozni. Az 5 km hosszú útvonal kezdőpontja az Eötvös Károly-kilátó, amely a Szentbékkálláról vagy Köveskálról turistautakon közelíthető meg.

Állomások:
1. A Fekete-hegy vulkanizmusának története
2. Jellemző védett fajok és élőhelyrekonstrukció
3. Sziklagyepek növényzete
4. A hajdani úszóláp
5. Az időszakosan csörgedező ér élővilága

Több információt tudhat meg a tanösvény letölthető E-könyvéből.

Csarabos tanösvény

A közel 2 km hosszú, könnyen végigsétálható útvonalon egy kilátó és rönkfapados pihenő várja a kirándulókat. Salföldi Majortól induló jelzés nyugati irányban vezet fel a lapos hegyorron álló tájékoztató táblákhoz.

Állomások:

1. A területen végzett természetvédelmi helyreállítások
2-4. A védett csarab és borókás élőhelyi körülményei

Több információt tudhat meg a tanösvény dokumentumok közül letölthető E-könyvéből.

Sásdi-legelő tanösvény

A természetvédelmi oltalom alatt álló Káli-medence, e hegyek ölelte "kőteknő" közepén kicsiny tavacska nádvilága élénkíti a gyepes, zömében fátlan táj képét. A Sásdi-legelő és a Kornyi-tó északnyugati szomszédságában húzódó, alacsony fekvésű enyhén terephullámos, néhol fiatal facsoportokkal és magányos bokrokkal pöttyözött füves térség. Az élőhelyi változatosságnak köszönhető a helyi flóra és fauna sokszínűsége.

Több információt tudhat meg a tanösvény letölthető E-könyvéből.

Kopasz-hegyi tanösvény

Mindszentkálla központjából, a templom melletti szűk Rákóczi utcán ballagunk ki a faluból. A házak után élesen balra hosszabb emelkedő vár ránk a hajdani bányába vezető földúton, ahol kezdetét veszi a 3 km hosszú tanösvény. A körpanoráma páratlan, a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátópontja.

Több információt tudhat meg a tanösvény letölthető E-könyvéből.


TÚRAÖLTÖZET, TÚRACIPŐ VISELETE MINDEN TANÖSVÉNYÜNKÖN AJÁNLOTT!

Ugrás a tetejére