Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

  • Rácz András környezetügyért felelős államtitkár előadása Hévízen
  • Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
  • Szekeres Pál, fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos beszéde
  • A BfNPI kiadványai
  • Őrségi kiadványok
  • Fersch Attila FHNPI általános igazgatóhelyettes előadása
  • Köszöntő beszédet mondott Mag.a (FH) Martina Jauck főosztályvezető a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal Természet- és Tájvédelmi Főosztály részéről.
  • Mag.a Andrea Sedlatschek és DI Thomas Böhm, a projekt vezető partnere, a Regionalmanagement Burgenland GmbH képviseletében

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek.

– jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.

Rácz András hangsúlyozta, hogy Ausztria és Magyarország közös természeti öröksége a Nyugat-Pannon régió, amely természeti értékeit és biológiai sokszínűségét tekintve európai viszonylatban is kimagaslónak számít. Ezen kincsek megóvását, megismertetését és bemutatását tűzte ki célul a térségben található 4 nemzeti park és 9 natúrpark együttműködésében 2008-ban megalakult PaNaNet hálózat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a most záruló és 2,7 millió euróból megvalósuló program középpontjában a fenntartható természetturisztikai kínálat fejlesztése állt. A projektnek köszönhetően az elmúlt 5 évben számos ökoturisztikai újdonsággal, közönségprogramokkal, a környezeti nevelést és a szemléletformálást segítő elemekkel, infrastrukturális fejlesztéssel bővült a régió kínálata, emellett a speciális igényű látogatók számára is elérhetővé tették a természetjárást.

Hazánk részéről 3 nemzeti park igazgatóság vett részt a projektben, mindegyikük más-más területre helyezte a hangsúlyt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál a vízi turizmus fejlesztése, az ehhez kapcsolódó eszközpark és szolgáltatások bővítése állt a középpontban. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a speciális igényű gyerekek számára nyújtott akadálymentes természeti élményeket például speciális kerékpárok beszerzésével, emellett túravezetőknek és gyógypedagógusoknak tartottak gyakorlatorientált továbbképzést. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a térségi hagyományokra és a helyi termékek bemutatására helyezte a fókuszt.

Rácz András beszédében úgy fogalmazott: a közös munka a jövőben is folytatódik, hiszen a határon átnyúló különböző együttműködéseknek komoly jelentőségük van. Példaként említette a nemrég létrejött ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátumot, amely a világon egyedülálló, hiszen az 1 millió hektárt felölelő terület az egyetlen olyan bioszféra-rezervátum, amely öt ország közreműködésével valósult meg.

Forrás: AM Sajtóiroda

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

További információ a PaNaNet+ projektről: ld. Kapcsolódó

A ZAOL is beszámolt a konferenciáról, a cikk elérhető: ITT.

A projektről készült 28 perces film megtekinthető az alábbi képekre kattintva.

MAGYAR NYELVEN:

ANGOL NYELVEN:

Scroll to top