Minőség-díj a Tapolcai-tavasbarlangnak

  • A 2020. Év Turisztikai Attrakciója - Minőségi-díj III. helyezést a Tapolcai-tavasbarlang nyerte el
  • Tapolcai-tavasbarlang:

A Balatoni Futár 2021. januári lapszámában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójával, Puskás Zoltánnal készített interjút a díj kapcsán.

Az Év Turisztikai Attrakciója 2020 minőségdíj 3. helyezését nyerte el a Tapolcai-tavasbarlang a Szallas.hu csoport értékelő rendszerének alapján. A földalatti látványosság feltárása egyidős a balatoni térségi turizmus megindulásával, az első látogatók 100 éve járhattak benne. Élményekben gazdag kínálata azóta része az üdülőrégió vonzerejének, ma pedig egyik kiemelkedő kuriózuma a Bakony–Balaton Geoparknak. A földalatti világ csodáinak megismerhetőségét a 2015-ben kialakított látogatóközpont tette még sokoldalúbbá, méltón kiemelve és tovább növelve a természeti képződmény turisztikai szerepét.

– A kapott elismerés váratlanul ért bennünket, s természetesen nagy örömmel fogadtuk – kommentálta a minőségdíj hatását Puskás Zoltán, a létesítményt fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója. – A látogatóközpont megvalósításával a fogadókészség igen jelentős színvonalemelésére került sor, a látnivalók pedig olyan infrastruktúrával egészültek ki, amik jól igazodnak a jellemzően nagy látogatottsághoz. A Szallas.hu minőségdíja mögött nyilvánvalóan mindaz ott van, ami a látogatottság emelkedését generálja. Hiszen minden tekintetben 21. századi igényű, kulturált körülményekkel találkoznak a turisták. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága úgy valósította meg a természeti örökség fejlesztését, hogy az érték komplex védelem mellett, korszerű módon legyen bemutatható.

– A fejlesztést követő évek során a korábban jellemző évi 100 ezer fős forgalom mintegy 150 ezerre nőtt, természetesen a tavalyi évet leszámítva a járványügyi helyzet miatt – támasztotta alá az eredményt az igazgató. – Minden téren igyekszünk kihasználni a korszerűsítési lehetőségeket. Ennek egyik lényeges eleme a beléptető rendszer modernizálása volt, az online jegyvásárlás bevezetésével. A komplex kínálat másfél órás időtöltést biztosít. A Kisfaludy Sándor utca 3. szám alatti fogadóépületi bejárat is egy látványos hangulati eleme a város arculatának.

Az előcsarnokban az emeletre felnyúló sziklafalban térkép jelzi a Balaton-felvidéki Nemzeti Park további bemutatóhelyeit is. Info pulton megtekinthető az igazgatóság honlapja, amely segít a tájékozódásban A „Csodálatos karszt” című kiállítás feltárja a földalatti világ misztikumát. Az emeleti helyiségekben a földtörténeti múlttal – barlangi őslényekkel és régészeti leletekkel, kincsőrző barlangokkal, a Bakony–Balaton Geoparkkal, barlangászok és búvárok tevékenységével – ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bakony–Balaton Geopark természeti kincseiről színes fotók adnak felejthetetlen élményt. A vetítőteremben 3D-s film mutatja be a víz útját, amely a környezeti nevelésnek egyik jelentős eleme is egyben. A kiállítás megtekintése után nyílik lehetőség a legkülönlegesebb élményt nyújtó város alatti csónakázásra. A belső udvaron játszótér és mászófal várja a gyerekeket.

– A kínálattal, szolgáltatásokkal igyekszünk követni a felmerülő igényeket – tette hozzá Puskás Zoltán. – Egyebek közt az udvari játszótér fölé napvitorlát helyeztünk, a bejáratnál a barlangi környezeti fényképezkedésre teremtettünk lehetőséget. A forgalom további növelését nem célozzuk, az adottságokkal így van összhangban a kialakított minőségi fogadókészség. Az Év Turisztikai Attrakciója címmel eddigi elismerések sora gyarapodott, hiszen 2017-ben Veszprém Megye Értéke minősítő címet, 2016-ban az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címet kapta meg.

Szerző: Horányi Árpád

Forrás: Balatoni Futár

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

Scroll to top