Hulladéklerakó helyére épülhet fel a Berek Világa Látogatóközpont

  • Hulladékmentesítés Ordacsehiben
  • Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Ordacsehiben
  • Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón

A nemzeti park igazgatóságok összesen 155 védett természeti területen található helyszínről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését végzik el ebben az évben – közölte dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Tisztítsuk meg az Országot! projekt” rendezvényén, kedden, Ordacsehiben.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az elmúlt néhány hétben 30 helyszínen 1100 köbméter hulladékot szállítottak el a nemzeti park munkatársai a „Tisztítsuk meg az Országot! Program” keretében. Rácz András kiemelte: az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az agrártárca nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is, ezért még az idén sorompókat és térfigyelő kamerákat telepítenek azokra a helyszínekre, ahol tapasztalatok alapján folyamatos a szemét újratermelődése.

Kifejtette: a prevenció másik eszköze a szemléletformálás, az igazgatóságok alapfeladatként ellátott környezeti nevelési tevékenysége. A hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. Az államtitkár a „Tisztítsuk meg az Országot! Projekt” kapcsán elmondta, hogy a program keretében 2020 és 2022 között összesen négy ütemben kormányzati támogatással a közforgalmú területek megtisztítása a cél. A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok, illetve a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek.

Hangsúlyozta: az Ordacsehiben talált hulladéklerakó helyén épülhet meg a Berek világa látogatóközpont, ahol a létesítmény létrejöttével a Dél-balatoni Nagyberek, Fekete István regényeiből ismert természet értékeibe nyerhetnek bepillantást a látogatók.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az eseményen arról beszélt, hogy a látogatóközpont csaknem 400 millió forintból valósulhat meg. Puskás Zoltán a Berek kapcsán az élővilágra hívta fel a figyelmet. Az állatvilág szempontjából a récék, a gémfélék és ragadozó madarak is a terület lakói. A halak közül a lápi póc, míg a hüllők közül a mocsári teknős is megtalálható a területen. Kifejtette: a 713 köbméternyi hulladék elszállítása után az utolsó akadály is elhárult a létesítmény megépítése elől.

Az eredeti cikk elérhető ITT.

Forrás: AM Sajtóiroda

Berek Világa Látogatóközpont projekt ld. Kapcsolódó

Scroll to top