Jelentős fejlesztések a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

  • Balatoni nádas
  • Puskás Zoltán BfNPI igazgató beszéde | Fonyód, 2021.06.16.
  • Móring József Attila országgyűlési képviselő beszéde | Fonyód, 2021.06.16.
  • Fonyód, 2021.06.16.

A Balaton körüli természetvédelmi, illetve Natura 2000-es területeket, védett lápokat kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 21 pályázattal 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre.

– számolt be Puskás Zoltán vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján Fonyódon.

Ezek egyike, a Kis-Balaton medencéjét és északnyugat-somogyi területeket érintő projekt szerdán zárult. Öt helyszínen – Búzásréti kaszáló, Kápolnapusztai gyep, Szőkedencsi fás legelő, Látrányi Puszta, Ordacsehi berek –, mintegy 800 hektárnyi területen élőhely helyreállítási, illetve élőhely-védelmi munkákat végeztek a Környezet és Energiahatékonysági Programban (KEHOP) elnyert 425 millió forintos támogatásból.

A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét javította, amelyek nagy biodiverzitású, értékes élőhelyek

vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult.

A rendezvényen beszámoltak egy idén november végén záruló másik, KEHOP-pályázaton 460 millió forintos támogatást elnyert természetvédelmi projektről is, amely Somogy megyében a somogyszentpáli és a pogányvölgyi réteket, Zala megyében a Szévíz-Principális-csatorna mentét és a Zalakomári Madárrezervátumot érinti. Ennek keretében láp- és vizes élőhelyek rekonstrukcióját végezték el a területek vízháztartásának stabilizálásával, zsilip- és egyéb vízszabályzó műtárgyak létesítésével, kotrási munkálatokkal.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe a nemzeti parkoknak.

Beszélt arról, hogy például gyeprekonstrukcióra több helyen azért van szükség, mert a régi termelőszövetkezeti területek a megszűnt legeltetés miatt elgazosodtak, és invazív fajok terjedési területeivé váltak. A projekteket a szakemberek több évnyi előkészítő munkája előzte meg – tette hozzá.

Móring József Attila országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a természeti környezet megóvása és fejlesztése méltatlanul kevés figyelmet kap más beruházásokhoz képest. Kiemelte:

a Balaton szűkebb és tágabb környezetében különösen fontos megőrizni a táj szépségét, védeni a természetet.

Forrás: MTI / VG.hu

Fotók: vg.hu és Bődör Bence, BfNPI

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

Bővebb információ a projektekről: ld. Kapcsolódó

A vehir.hu is beszámolt az eseményről alábbi cikkében:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre

Ugrás a tetejére