Példaértékű együtt gondolkodás a természetvédelem népszerűsítésére

  • A sajtótájékoztató első részének a desszertműhely adott otthont
  • A résztvevők megkóstolták a desszertműhely alkotásait
  • A tulajdonosok és Somlai Szilárd környezeti nevelő
  • Közös bejáráson a desszertműhely és a nemzeti park igazgatóság képviselői
  • A QR-kódok segítségével naprakész információkhoz juthatunk
  • Kipróbálták a QR-kódokat a résztvevők
  • Kilátás a Badacsonyról

A badacsonyi La Téne Desszertműhely és Kávéház közös promócióra kérte fel a Balaton-felvidéki nemzeti Park Igazgatóságot. Ennek keretén belül a létrejött együttműködésnek köszönhetően négy különböző információs megálló kialakítására került sor Badacsony népszerű „Tűzgyűrű” tanösvényén.

A kávéház 2021-es karácsonyi kampányával megteremtette a fejlesztés alapjait, s egyben biztosította a szükséges forrást. Kiemelt szempont volt, hogy a támogatás felhasználása helyben valósuljon meg. A szponzorációnak köszönhetően sikerült ráirányítani a figyelmet olyan természetvédelmi témákra, melyek a mindennapok során kevésbé kerülnek középpontba.

A táblákon található, egyes témákhoz tartozó információkat QR kód segítségével tudjuk okostelefonon megjeleníteni (ld. Kapcsolódó). Olvashatunk arról, miért is fontos a holtfa az erdőben. Vagy épp a természetben elvárható alapvető viselkedési szabályokról találunk bővebb tartalmat. Ugyanakkor számos tévhitet és rossz beidegződést igyekszik eloszlatni a denevérekről szóló informatív háttér. S hogy a sokunk számára kedves méhekről is szó essen, a beporzás jelentőségét hangoztatja a jelenleg negyedik információs pont.

Nagyszerű volt megtapasztalni, hogy a kávéház vendégei mennyire magukénak érezték a projektet, s mennyien bekapcsolódtak eme igazán példaértékű kezdeményezésbe. Bízunk benne, hogy az érdekes természetvédelmi témákat tavasztól egyre nagyobb számban ismerhetik meg e fejlesztés segítségével.

Az együttműködés természetesen folytatódik. A tervezett második szakaszban a balatoni strandokat vettük célba, a part menti nádasok természetvédelmi jelentőségéről alakítunk ki újabb állomásokat, még a nyár folyamán.

Ezúton is hálásan köszönjük a La Téne Desszertműhely és Kávéház remek ötletét és nagyvonalú támogatását!


A május 16-i sajtótájékoztatóról az M1 televízió is beszámolt (11:18 perctől):

Fotók: Simon Kornél

Ugrás a tetejére