Tapolcai-medence tanösvények

  • Szent György-hegy
  • Tapolcai-medence tanúhegyek

Tűzgyűrű tanösvény, Badacsony

A kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, önmagába visszatérő tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módjait ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült.
A tanösvény hossza: közel 4 km.
Megközelíthető: a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől. (Badacsony, Kisfaludy S. u. 28., Kisfaludy-ház Étterem parkolója)
GPS: 46.794892,17.495897 | Google térkép megtekintése
Többek közt a fenti témaköröket is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhat a Kankalin-füzetekben. Ez a kiadványunk bemutatóhelyeinken megvásárolható, illetve honlapunkról az oldal alján letölthető. A szabadon (vezetés nélkül) látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető.


Bazaltorgonák tanösvény, Szent György-hegy

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény.
Megközelítés: a volt raposkai bányaudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felől Raposkai elágazónál balra)
GPS: 46.843264,17.442190 | Google térkép megtekintése
Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a "jégbarlang" állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált, a sétaút jelképéül mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva. Többek közt a fenti témakört is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhat a Kankalin-füzetekben. Ez a kiadványunk bemutatóhelyeinken megvásárolható, illetve honlapunkról az oldal alján letölthető. A szabadon (vezetés nélkül) látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető.


Kamon-kő tanösvény, Szigliget

Végigsétálva a szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék "T" jelű Kamon-kő Tanösvényen - amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta - a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerheti meg. Végigvezetjük Önt a falu hangulatos utcáin, így (a köszöntőn kívül összesen 9 ismertető tábla segítségével) megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomromot, az erdőbe lépve olvashat a Balaton kialakulásáról, és bemutatjuk a terület növény- és állatvilágát, valamint a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is.
A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető.
Megközelítés: Kisfaludy u. parkolótól, GPS: 46.803175,17.434841 | Google térkép megtekintése
Az élő és élettelen természeti értékek védelme érdekében kérjük, hogy a lakott területen kívül maradjon a jelzett útvonalon, ne gyújtson tüzet, és tisztelje mások magántulajdonát. Kiemelten kérjük, hogy az esetlegesen magával vitt élelmiszerek csomagolását (üres palack stb.), egyéb hulladékot hozza vissza magával! Jó utat, kellemes időtöltést kívánunk! A tanösvény szóróanyaga az oldal alján a dokumentumok közül letölthető.

A Napló 2022.11.16-i számában megjelent cikk a Kamon-kő tanösvényről:

Minden évszakban jó túracélpont a Kamon-kő Tanösvény

Nyirádi Sár-álló

Nyirád Ny-i szomszédságában, a Déli-Bakony nyúlványainak előterében található egy 360 hektáros védett terület. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő lápréthez kapcsolva a környező erdőfoltokat, Nyirádi Sár-álló TT néven helyezték védelem alá 2005-ben, különleges növényzete és hozzákötődő rovarvilága miatt.

Több információt tudhat meg a tanösvény letölthető E-könyvéből.


TÚRAÖLTÖZET, TÚRACIPŐ VISELETE MINDEN TANÖSVÉNYÜNKÖN AJÁNLOTT!

Ugrás a tetejére