Természetiskola minősítések átadása a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 megnyitóján, Balatonfüreden

A nemzeti park igazgatóságok környezeti nevelési tevékenységének szakmai színvonala mindig példaértékű volt. Az egységes kínálatra vonatkozó igényekre és a növekvő minőségbiztosítási elvárásokra válaszolva, az aktuális kérdéseket és kihívásokat felvállaló új minősítési rendszer kidolgozása vált szükségessé.

Az új minősítési rendszer a TERMÉSZETISKOLA nevet viseli, hangsúlyosabban utalva a nemzeti park igazgatóságok tevékenységére, a táj- és természetvédelem fontosságára, valamint a természeti értékek bemutatásában végzett több évtizedes munkára.

A nemzeti parki környezeti nevelési programszolgáltatás minőségbiztosítási rendszerében a minősítési kategóriák meghatározásánál figyelembe vettük az évtizedes tapasztalatokból levonható tendenciákat, valamint az iskolák, pedagógusok részéről jelentkező igényeket. A többszintű kategóriarendszer több elérhetőséget biztosít a térségben élők számára, valamint lehetőséget nyújt a helyi szálláshely-szolgáltatókkal való szorosabb együttműködésre.

A Természetiskola minősítés kategóriái a következők:

- TERMÉSZETISKOLA - BÁZISHELY
- TERMÉSZETISKOLA - OKTATÓHELY
- TERMÉSZETISKOLAI MOBILPROGRAM


A 2022. májusában lezárult minősítési folyamat eredményeképpen a nemzeti park igazgatóságok összesen 11 minősített természetiskolai bázishellyel, 14 oktatóhellyel és 7 mobilprogrammal várják az iskolásokat.

A minősítéssel kapcsolatos további információk, valamint a minősített létesítmények listája és az elérhetőségeik itt találhatók.

Forrás: termeszetvedelem.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minősített természetiskolái:

TERMÉSZETISKOLA – MINŐSÍTETT BÁZISHELY címet szerzett két erdei iskolánk:

- Tihanyi Levendula Erdei Iskola – Tihany Sajkod

- Bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza – Bakonybél

TERMÉSZETISKOLA – MINŐSÍTETT OKTATÓHELY minősítést kapott két látogatóközpontunk:

- Kis-Balaton Látogatóközpont – Keszthely-Fenékpuszta

- Berek Világa Látogatóközpont – Fonyód

TERMÉSZETISKOLA – MINŐSÍTETT MOBILPROGRAM elismeréshez jutott a River’scool, élet a vizekben és a vízparton mobilprogram a Mura mentén.

Ugrás a tetejére