Salföldi Major, Salföld

  • Lepkeszárny közelről - kiállítás dr. Linden Gledhill fotóiból
  • dr. Linden Gledhill_csak_weben_csak100dpi_lehet_2015-03-08-14_korr_A3_kesz_100.jpg
  • Kardoslepkék
  • Parlagi szamár a Salföldi Majorban
  • A megújult fűszer- és gyógynövénykert
  • Juhok és bárány

Magyar háziállatfajták, fotókiállítás, fűszer- és gyógynövénykert


Elérhetőség:
+3687555292 (Csopak, munkaidőben)

Megközelítés:
Cím:
Salföld

GPS: 46.836624, 17.549983

GOOGLE TÉRKÉP

Teljes képernyős nézet megtekintése


Távolsági busz- és vonatmenetrend

Nyitvatartás:
2024. június 1-től

Hétfő–Kedd:zárva
Szerda–Csütörtök:09.00–18.00 óra
Péntek–Vasárnap:09.00–19.00 óra


Utolsó jegyváltási lehetőség: zárás előtt 30 perccel.

Jegyárak:
2024

Gyermek 3 éves korig: (regisztrációs jegy)200 Ft/fő
Gyermek jegy (3-14 év):1000 Ft/fő
Gyermek jegy (15-18 év): ld. Kedvezményes jegy1700 Ft/fő
Felnőtt jegy:2200 Ft/fő
Kedvezményes* jegy:1700 Ft/fő
Családi csomag (2 fő felnőtt, max. 2 fő 3-14 éves):5500 Ft/csomag
Kiegészítő gyermekjegy családi csomag vásárlása esetén:600 Ft/fő
Regisztrációs jegy*200 Ft/fő

Salföldi Major:

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A nemzeti park igazgatóság a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat mutat be.


A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatónak. Több érzékszervünket is bevetve – látás, szaglás, tapintás és ízlelés – ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a "csodafüvek" hatásaival és felhasználási módjaival. A mezőgazdasági gépkiállítás hagyományos eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi kiállítás is a múltba repít minket. A gyermekeket tájba illeszkedő játszótér várja. Szemet-gyönyörködtető képsorozattal, az Absztrakt valóság című állandó fotókiállítással közelebb hozzuk a nagyközönség számára a Racka teremben, ami „a szemnek láthatatlan”. A pillangókat mindig is a szépséggel azonosították, de dr. Linden Gledhill biokémikusnak köszönhetően láthatjuk a szárnyak felszínének tökéletességét is. A makro-fotózás iránt elkötelezett kutató és fotós képei feltárják a lepkeszárnyak absztrakt és jól szervezett színmintáit, amelyek egyben azt sugallják, hogy a természet szépségét nem lehet mindig szabad szemmel látni. A lepkeszárnyakról készült makro fotókat a nemzeti park igazgatóság munkatársainak gyönyörű fényképei egészítik ki, egyben néhány érdekességet osztunk meg a lepkékről a kiállítás látogatóival. A kiállítás a látogatóhelyre váltott belépődíj ellenében, nyitva tartási időben tekinthető meg.

A Major fogadóépületében kiadványok, ajándéktárgyak, bivalyszalámi is vásárolható.

Iskolás csoportoknak és családoknak a Salföldi Major ingyenes családi füzetet ajánljuk. A kiadvány játékos feladatokkal, recepttel, kivágható könyvjelzőkkel színesíti a Major önálló felfedezését.

A Major a Káli-medencében a nemzeti park információs és ökoturisztikai központja is egyben. Innen nyílik lehetőség gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medencét és megismerni természeti értékeit, mint a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, a kőtengereket vagy a Salföld községtől délre fekvő, az erdőben megbúvó, 13. századi, pálos kolostorromot.

Vidéki hangulatú kikapcsolódás a családoknak, élmények mindenkinek!

Az állatok területe körül elektromos kerítés (ún. "villanypásztor") van elhelyezve, kérjük fokozottan figyeljenek a kisgyermekek és saját biztonságukra, ne érintsék meg a kerítést!


Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony–Balaton Geopark területén fekszik.

Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk. Köszönjük megértésüket.

Ugrás a tetejére