Szentgáli-kőlik, Szentgál

  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik bejárata

Overallos kalandtúrák a fokozottan védett barlangban

Látogatóinknak felszerelést is biztosítunk.

Elérhetőség:
E-mail: bfnp (@) bfnp (.) hu
Tel.: +36 87 555 292 (H-Cs 8.00-16.30, P 8.00-13.30)
Székhely: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.

Találkozási hely (bázisépület):
Cím: Szentgál, Fő u. 72., parkoló

Teljes képernyős nézet megtekintése

GPS: 47.111612, 17.734616

GOOGLE TÉRKÉP

Távolsági busz- és vonatmenetrend

(menetrend-szerinti busszal: "Szentgál, autóbusz váróterem" megállótól 200 méterre)Nyitvatartás
2024

Március – október időszakban minden hónap 3. szombatján indulnak overallos túrák legalább 6 fő jelentkezése esetén.

Jelentkezés:

A választott túranap előtti héten csütörtök 16 óráig e-mailben (ld. Elérhetőség), a jegytípusonkénti létszám megadásával. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a túra csak akkor indul, ha a jelentkezők száma eléri a minimum létszámot (6 fő). Ezt válasz e-mailben jelezzük Önöknek a túranap előtt néhány nappal. Amennyiben indulni fog a túra, e-mailben elküldjük Önöknek az online belépőjegy linkjét, amelyen bankkártyával megvásárolhatják belépőjegyüket. A belépőjegyet digitálisan vagy kinyomtatva magukkal kell vinniük a túrára, ahol a túravezető leolvassa. Csak érvényes, kifizetett belépőjeggyel lehet részt venni a barlangtúrán.

Az indulási időpontok – a jelentkezők értesítését követő – esetleges változtatásának jogát fenntartjuk!


Jegyárak:
2024

Alap túra felnőtt jegy:4 500 Ft/fő
Alap túra csoportos felnőtt jegy (20 főtől): 4 000 Ft/fő
Alap túra gyermek jegy (10-18 év):3 800 Ft/fő
Alap túra csoportos gyermek jegy (20 főtől):3 500 Ft/fő
Extrém túra felnőtt jegy*:
(A túrán 18 év alattiak nem vehetnek részt, csoportos jegy nincs.)

7 000 Ft/fő
Regisztrációs jegy:
200 Ft/fő

Kedvezmények: ld. Letöltések / Igazgatói utasítás

*Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!

Elfogadott fizetőeszköz: bankkártya (online jegyvásárlás keretében), vagy Széchenyi Pihenőkártya (online, előre) előzetes egyeztetést követően.


Látogatók érkezése Szentgálra:

A jegyen szereplő időponthoz, a barlangtúra indulásához képest kb. fél órával előbb célszerű megérkezni (az indulásig tájékoztatás, felszerelések kiosztása stb.).

A barlangtúrák Szentgálról (Fő u. 72. szám, bázis épület melletti parkoló) indulnak a jegyen szereplő időpontban. A résztvevők a faluból a túravezető(k) kíséretében gyalog vagy lovaskocsin (utóbbiról információ lejjebb) teszik meg az utat a barlang bejáratáig.

Amennyiben a barlangtúra élményét még egy hangulatos kocsikázással is meg kívánja „toldani”, természetesen ebben is tudunk Önnek segíteni.
A túravezetőn és a kocsison kívül 6-7 személy fér fel kényelmesen egy lovaskocsira. Két kocsi áll rendelkezésre, illetve egy harmadik is, egy nagyobb, 13-14 fős (kb. 15-16 gyerek), mely egy kis asztallal is rendelkezik. A lovaskocsik 20 perc alatt fordulnak meg a bázis udvarától, tehát gyakorlatilag korlátlanok a szállítási lehetőségek. Ezt a plusz szolgáltatást 6 főtől lehet igényelni, ára személyenként 500 Ft (természetesen oda-vissza). Visszaúton a sáros overallok nejlonzsákban utaznak, a kocsin van kézmosóvíz kannában, valamint hűtőtáska. A lovaskocsi rendeléssel kapcsolatos igényeket kérjük a túra lefoglalásával egy időben jelezni!


Szentgáli-kőlik, Szentgál:

Különleges, föld alatti időutazásra hívjuk Önt a Déli-Bakonyba, Szentgál határába. Ha szakvezetésünkkel ellátogat a Szentgáli-kőlikba, nem csupán egy izgalmas kalandtúra résztvevője lesz, de évmilliók változatos földtörténeti eseményeivel, illetve – az egyedülálló régészeti leletanyagnak köszönhetően – a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életének történetével is megismerkedhet.

Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!

A Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 m tszf. magasságban nyíló Szentgáli-kőlik (ahogyan a helybeliek mondják: külik) jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. Az eredetileg jelentéktelennek tűnő, mindössze 12 méter hosszú barlang kutatását 1985-ben kezdte meg a veszprémi Heliktit Barlangkutató Csoport. Az egyre intenzívebb feltáró kutatásoknak köszönhetően hamar a többszörösére nőtt a járathossz, egyben értékes régészeti leletek (rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római érmék stb.) is előkerültek. Az idővel csökkenő aktivitású feltárások irányítását 1999-től a Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület vette át, akik igen nagy mennyiségű kitöltés eltávolítása révén újabb járatokat tettek járhatóvá. A barlang hossza ekkor még intenzívebb ütemben nőtt, hiszen az egyesület mindössze 180 méteres hosszal „vette át” a barlangot.
A közel vízszintesen települt felső-triász Fődolomit vastag pados kőzetében kialakult – jobbára keskeny, hasadékszerű – járatok szerkezeti vonalak, törésekmentén képződtek. Kisebb, omlásos eredetű termek csupán ott jöttek létre, ahol e törésvonalak metszik egymást. A barlangi képződmények közül meg kell említeni a Nagy-terem heliktitjeit, a néhol megőrződött lemezes kalcitkiválásokat, néhány cseppkőoszlopot, álló- és függőcseppköveket, valamint a falakat helyenként díszítő borsókövet.
E fokozottan védett barlang méreteinél, formakincsénél fogva, és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. Külön kiemelendő a fent említett régészeti anyag (hiteles másolatokkal történő) helyszíni bemutatásának lehetősége, amely kitűnő lehetőséget ad a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatának illusztrálására is.


A barlangba állatot bevinni tilos!


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park facebook oldala | megtekintés


Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony–Balaton Geopark területén fekszik.


Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.


Kedves Látogatóink! Az online jegyvásárláshoz az alábbiakra lesz szükségük: online vásárlásra alkalmas bankkártya (beállított TeleKóddal), mobiltelefon az internetes biztonsági kód (sms-kód) leolvasásához (a bankkártyánál beállított telefonszámmal), a TeleKód (Online Vásárlási Kártyakód), név, e-mail cím, jelszó a bfnp.hu fiókhoz, valamint a számlázási adatok: vevőnév, cím, adószám (ha van).

Kérjük, fizetés előtt ellenőrizzék, hogy a megfelelő időpontra szóló és megfelelő darabszámú jegy került-e a kosarukba. Köszönjük.

Az oldal alján látható online jegyek leegyeztetett csoportnak vannak fenntartva!

Köszönjük megértését.

Ugrás a tetejére