Szentgáli-kőlik, Szentgál

  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik
  • Szentgáli-kőlik bejárata

Overallos kalandtúrák a fokozottan védett barlangban

Látogatóinknak felszerelést is biztosítunk.

Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy május 4-én – a 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet hatályba lépésével – ismét kinyitjuk a bemutatóhelyet és várjuk VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL (és személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal) érkező felnőtt látogatóinkat és a felügyeletük alatt lévő gyermekeket.

A koronavírus elleni védettség igazolására kizárólag a 60/2021.(II. 12.) Korm. rendeletben meghatározott, érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció alkalmas.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a látogatóhelyre történő belépést kötelezően meg kell tagadnunk attól a személytől, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát nem tudja megfelelően igazolni, vagy a védettségi igazolvány érvényessége lejárt.

Látogatóhelyeinken a vendégek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak saját felelősségükre döntik el, hogy hordanak-e maszkot.

A látogatóhelyen érvényes részletes szabályok: ld. Letöltések / Tájékoztató a BfNPI bemutató- és látogatóhelyein alkalmazandó védelmi intézkedésekről.

Külföldön beoltottakra vonatkozó jogszabály:

Koronavírus ellen védett személynek a magyar hatóság által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint azon személy minősül, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri és ennek tényét a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésében kiadott rendeletében megállapította, és a koronavírus elleni védettségét a részére kiállított koronavírus elleni védettségi igazolás bemutatásával igazolja. A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét az EESZT applikációban jelzett adatokkal igazolja.

A védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet IDE kattintva elérhető.


Elérhetőség, megközelítés:

Találkozási hely (bázisépület):
Cím: Szentgál, Fő u. 72., parkoló
(menetrend-szerinti busszal: "Szentgál, autóbusz váróterem" megállótól 200 méterre)

Teljes képernyős nézet megtekintése

GPS: 47.111612, 17.734616

GOOGLE TÉRKÉP

E-mail: viktorzsuzsanna kukac bfnp pont hu
Tel.: +3687555292 (H-Cs 8.00-16.30, P 8.00-13.30)
Székhely: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Postázási cím: 8229 Csopak, Pf. 4.
Telefax: +3687555261

Nyitvatartás:
2021

Március (2021-ben május) - október időszakban minden hónap 3. szombatján indulnak overallos túrák legalább 6 fő jelentkezése esetén.

A túrák időpontja a mimimum létszám elérése esetén 2021-ben: május 15., június 19., július 17., augusztus 21., szeptember 18., október 16.

Jelentkezés:

A választott túranap előtti csütörtök 12 óráig e-mailben (ld. Elérhetőség), a jegytípusonkénti létszám megadásával. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a túra csak akkor indul, ha a jelentkezők száma eléri a minimum létszámot (6 fő). Ezt válasz e-mailben jelezzük Önöknek a túranap előtti csütörtök délután. Amennyiben indulni fog a túra, e-mailben elküldjük Önöknek az online belépőjegy linkjét, amelyen bankkártyával megvásárolhatják belépőjegyüket. A belépőjegyet digitálisan vagy kinyomtatva magukkal kell vinniük a túrára, ahol a túravezető leolvassa. Csak érvényes, kifizetett belépőjeggyel lehet részt venni a barlangtúrán.

Az indulási időpontok – a jelentkezők értesítését követő – esetleges változtatásának jogát fenntartjuk!


Jegyárak:
2021

Alap túra gyermek jegy (10-18 év):2800 Ft/fő
Alap túra csoportos gyermek jegy (20 főtől):2500 Ft/fő
Alap túra felnőtt jegy:3.500 Ft/fő
Alap túra csoportos felnőtt jegy (20 főtől): 3000 Ft/fő
Extrém túra felnőtt jegy*:
(A túrán 18 év alattiak nem vehetnek részt, csoportos jegy nincs.)
5000 Ft/fő

Kedvezmények: ld. Letöltések / Igazgatói utasítás

*Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!

Elfogadott fizetőeszköz: bankkártya (online jegyvásárlás keretében), vagy Széchenyi Pihenőkártya előzetes egyeztetést követően, a helyszínen.


Látogatók érkezése Szentgálra:

A visszaigazolásban megadott időpontban, a barlangtúra indulása előtt kb. fél órával célszerű megérkezni a túrázóknak (az indulásig tájékoztatás, postai átutalás esetén a részvételi díj befizetését igazoló postai feladóvevény bemutatása, felszerelések kiosztása stb.).

A barlangtúrák Szentgálról (Fő u. 72. szám, bázis épület melletti parkoló), vagy a barlang bejáratától indulnak a visszaigazolásban megadott időpontban. A résztvevők a faluból a túravezető(k) kíséretében gyalog vagy lovaskocsin (utóbbiról információ lejjebb) teszik meg az utat a barlang bejáratáig.

Amennyiben a barlangtúra élményét még egy hangulatos kocsikázással is meg kívánja „toldani”, természetesen ebben is tudunk Önnek segíteni.
A túravezetőn és a kocsison kívül 6-7 személy fér fel kényelmesen egy lovaskocsira. Két kocsi áll rendelkezésre, illetve egy harmadik is, egy nagyobb, 13-14 fős (kb. 15-16 gyerek), mely egy kis asztallal is rendelkezik. A lovaskocsik 20 perc alatt fordulnak meg a bázis udvarától, tehát gyakorlatilag korlátlanok a szállítási lehetőségek. Ezt a plusz szolgáltatást 6 főtől lehet igényelni, ára személyenként 500 Ft (természetesen oda-vissza). Visszaúton a sáros overallok nejlonzsákban utaznak, a kocsin van kézmosóvíz kannában, valamint hűtőtáska. A lovaskocsi rendeléssel kapcsolatos igényeket kérjük a túra lefoglalásával egy időben jelezni!


Szentgáli-kőlik, Szentgál:

Különleges, föld alatti időutazásra hívjuk Önt a Déli-Bakonyba, Szentgál határába. Ha szakvezetésünkkel ellátogat a Szentgáli-kőlikba, nem csupán egy izgalmas kalandtúra résztvevője lesz, de évmilliók változatos földtörténeti eseményeivel, illetve – az egyedülálló régészeti leletanyagnak köszönhetően – a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életének történetével is megismerkedhet.

Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!

A Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 m tszf. magasságban nyíló Szentgáli-kőlik (ahogyan a helybeliek mondják: külik) jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. Az eredetileg jelentéktelennek tűnő, mindössze 12 méter hosszú barlang kutatását 1985-ben kezdte meg a veszprémi Heliktit Barlangkutató Csoport. Az egyre intenzívebb feltáró kutatásoknak köszönhetően hamar a többszörösére nőtt a járathossz, egyben értékes régészeti leletek (rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római érmék stb.) is előkerültek. Az idővel csökkenő aktivitású feltárások irányítását 1999-től a Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület vette át, akik igen nagy mennyiségű kitöltés eltávolítása révén újabb járatokat tettek járhatóvá. A barlang hossza ekkor még intenzívebb ütemben nőtt, hiszen az egyesület mindössze 180 méteres hosszal „vette át” a barlangot.
A közel vízszintesen települt felső-triász Fődolomit vastag pados kőzetében kialakult – jobbára keskeny, hasadékszerű – járatok szerkezeti vonalak, törésekmentén képződtek. Kisebb, omlásos eredetű termek csupán ott jöttek létre, ahol e törésvonalak metszik egymást. A barlangi képződmények közül meg kell említeni a Nagy-terem heliktitjeit, a néhol megőrződött lemezes kalcitkiválásokat, néhány cseppkőoszlopot, álló- és függőcseppköveket, valamint a falakat helyenként díszítő borsókövet.
E fokozottan védett barlang méreteinél, formakincsénél fogva, és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. Külön kiemelendő a fent említett régészeti anyag (hiteles másolatokkal történő) helyszíni bemutatásának lehetősége, amely kitűnő lehetőséget ad a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatának illusztrálására is.


A barlangba állatot bevinni tilos!


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park facebook oldala | megtekintés


Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.


Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.

Ugrás a tetejére