Fontos tudnivalók

A túrák indulásának helyét és időpontját, a maximális és minimális létszámot a látogatóhely oldalán ismerheti meg. A túrát megelőzően történik a részvételi díjak befizetéséről szóló bizonylat bemutatása (postai feladás esetén) és a felszerelések kiosztása. A falu és a barlang bejárata közötti távolság mindössze 2000 méter, a szintkülönbség 60 méter; ezt a távot a résztvevők gyalog vagy lovaskocsin (ld. lejjebb) teszik meg, vagy a csoport a barlang bejáratánál találkozik a barlangi túravezetővel.

Az indulási időpontok – a jelentkezők értesítését követő – esetleges változtatásának jogát fenntartjuk!

A barlangtúrák Szentgálról (Fő u. 72. szám, bázis épület), vagy a barlang bejáratától indulnak visszaigazolásban megadott időpontban, a barlangtúra indulása előtt kb. fél órával célszerű megérkezni a túrázóknak. A résztvevők a faluból a túravezető(k) kíséretében gyalog vagy lovaskocsin (utóbbiról információ lejjebb) teszik meg az utat a barlang bejáratáig.

Amennyiben a barlangtúra élményét még egy hangulatos kocsikázással is meg kívánja „toldani”, természetesen ebben is tudunk Önnek segíteni.
A túravezetőn és a kocsison kívül 6-7 személy fér fel kényelmesen egy lovaskocsira. Két kocsi áll rendelkezésre, illetve egy harmadik is, egy nagyobb, 13-14 fős (kb. 15-16 gyerek), mely egy kis asztallal is rendelkezik. A lovaskocsik 20 perc alatt fordulnak meg a bázis udvarától, tehát gyakorlatilag korlátlanok a szállítási lehetőségek. Ezt a plusz szolgáltatást 6 főtől lehet igényelni, ára személyenként 500 Ft (természetesen oda-vissza). Visszaúton a sáros overallok nejlonzsákban utaznak, a kocsin van kézmosóvíz kannában, valamint hűtőtáska. A lovaskocsi rendeléssel kapcsolatos igényeket kérjük a túra megrendelésével egy időben jelezni!

Figyelem! Bizonyos esetekben – méltányosságból – akkor is elindítjuk a túrát, ha a hivatalosan szükséges minimális túralétszám nem telne be (pl. azon a napon már indul teljes létszámú túra). Amennyiben visszaigazoljuk Ön(ök)nek a foglalást, megjelenésére feltétlenül számítunk. Ha bármilyen okból elmaradna egy visszaigazolt túra, Önt természetesen időben értesíteni fogjuk, pl. ezért is kérünk mobilszámot.
Minden túravezetéshez legalább egy fő, hivatalos barlangi kutatásvezetői vagy barlangi túravezetői képzettséggel rendelkező túravezetőt biztosítunk, aki egyben a túra felelős vezetője is. Utasításait mindenki köteles betartani a túra teljes időtartama alatt. A túra vezetője mellett, létszámtól függően, további tapasztalt, kisegítő vezetőket alkalmazunk.

A barlangtúrákon történő részvétel feltételei:

Mindenekelőtt: a meghirdetett barlangtúrák mindegyikét teljesíteni tudja bárki, aki legalább átlagos fizikai kondícióval rendelkezik.

  • a túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyről a túrát megelőzően írásos nyilatkozatot tesz;
  • kiskorú személy a barlangtúrán szülőjével (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári kísérettel vehet részt;
  • 10 év alatti gyermekek az alap túrán sem vehetnek részt;
  • alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók, vagy mozgásukban korlátozottak a túrán nem vehetnek részt;
  • várandós nők a barlangtúrákon nem vehetnek részt;
  • a barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (lásd lejjebb, pl. étel/ital!);
  • a barlangtúrák természetvédelmi és viselkedési szabályait be nem tartó látogatókat azonnal kizárjuk a túrából.
  • A barlangtúrákat bezártság érzettől (klausztrofóbia) szenvedő látogatóknak nem ajánljuk!

Túrafelszerelés:

Amit mi biztosítunk:
- ALTO™ barlangászoverall (összesen 53 db, 16 különböző méretben),
- fejvédő sisak,
- elektromos fejlámpa a szükséges, feltöltött akkumulátorokkal.

Amit Önnek kell hoznia:
- külső barlangi ruházatként bármilyen rossz melegítő, munkásruha, aminek nem árt, ha sáros lesz;
- meleg aláöltözet: pulóver, cicanadrág, jégeralsó stb.,
A barlangban évszaktól függetlenül + 9,5 °C a hőmérséklet, amit ne hagyjunk figyelmen kívül az aláöltözet kiválasztásakor (persze a „túlöltözés” sem szerencsés, hiszen kiizzadhatunk),
- lábbeli: bakancs vagy gumicsizma (ha van, talán utóbbi a legideálisabb),
- nem kötelező, de pl. kapaszkodáskor, létrákon történő közlekedésnél is jól jöhet egy pár (vékonyabb) (gumis) munkáskesztyű (a legolcsóbb, festék- és barkácsboltokban kapható is megfelel),
- kb. 1 liter víz kézmosáshoz.

Étel/ital:
A fokozottan védett barlangba semmilyen élelmiszer nem vihető le, kizárólag (ásvány)víz, műanyag (vagy egyéb, de törésbiztos) palackban! Javasoljuk, hogy a túra előtt 1–2 órával lakjon jól.

Balesetbiztosítás:
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság balesetbiztosítást kötött a kalandtúrák belépőjeggyel rendelkező résztvevőire, amelynek díja benne foglaltatik a jegy árában. A részletes biztosítási feltételeket látogatóink a bázis épületében vagy a túravezetőnél tekinthetik meg.

Állatot a barlangba bevinni tilos!

Ugrás a tetejére