Szentgáli-kőlik, Szentgál

 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik bejárata
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik bejárata
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik
 • Szentgáli-kőlik

ZÁRVA!

Overallos kalandtúrák a fokozottan védett barlangban

Látogatóinknak felszerelést is biztosítunk.


Elérhetőség, megközelítés:

Találkozási hely (bázisépület):
Cím: Szentgál, Fő u. 72., parkoló
(menetrend-szerinti busszal: "Szentgál, autóbusz váróterem" megállótól 200 méterre)

Teljes képernyős nézet megtekintése

GPS: 47.111612, 17.734616

GOOGLE TÉRKÉP

E-mail: viktorzsuzsanna kukac bfnp pont hu
Tel.: +3687555292 (H-Cs 8.00-16.30, P 8.00-13.30)
Székhely: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Postázási cím: 8229 Csopak, Pf. 4.
Telefax: +3687555261

Overallos barlangtúrák március - október időszakban minden hónap 3. szombatján indulnak előzetes bejelentkezés alapján, túravezetőnként minimum 6 és maximum 7 fővel (tehát 6-7 fő, vagy 12-14 fő a szükséges létszám).

Az indított túrák száma naponta legfeljebb 10, ezen belül az alap túrák maximált napi száma 5, az extrém túrák maximált napi száma ugyancsak 5.


Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!


Az indulási időpontok – a jelentkezők értesítését követő – esetleges változtatásának jogát fenntartjuk!


Látogatók érkezése Szentgálra:

A visszaigazolásban megadott időpontban, a barlangtúra indulása előtt kb. fél órával célszerű megérkezni a túrázóknak (az indulásig tájékoztatás, postai átutalás esetén a részvételi díj befizetését igazoló postai feladóvevény bemutatása, felszerelések kiosztása stb.).

A barlangtúrák Szentgálról (Fő u. 72. szám, bázis épület melletti parkoló), vagy a barlang bejáratától indulnak a visszaigazolásban megadott időpontban. A résztvevők a faluból a túravezető(k) kíséretében gyalog vagy lovaskocsin (utóbbiról információ lejjebb) teszik meg az utat a barlang bejáratáig.

Amennyiben a barlangtúra élményét még egy hangulatos kocsikázással is meg kívánja „toldani”, természetesen ebben is tudunk Önnek segíteni.
A túravezetőn és a kocsison kívül 6-7 személy fér fel kényelmesen egy lovaskocsira. Két kocsi áll rendelkezésre, illetve egy harmadik is, egy nagyobb, 13-14 fős (kb. 15-16 gyerek), mely egy kis asztallal is rendelkezik. A lovaskocsik 20 perc alatt fordulnak meg a bázis udvarától, tehát gyakorlatilag korlátlanok a szállítási lehetőségek. Ezt a plusz szolgáltatást 6 főtől lehet igényelni, ára személyenként 500 Ft (természetesen oda-vissza). Visszaúton a sáros overallok nejlonzsákban utaznak, a kocsin van kézmosóvíz kannában, valamint hűtőtáska. A lovaskocsi rendeléssel kapcsolatos igényeket kérjük a túra megrendelésével egy időben jelezni!


Szentgáli-kőlik, Szentgál:

Különleges, föld alatti időutazásra hívjuk Önt a Déli-Bakonyba, Szentgál határába. Ha szakvezetésünkkel ellátogat a Szentgáli-kőlikba, nem csupán egy izgalmas kalandtúra résztvevője lesz, de évmilliók változatos földtörténeti eseményeivel, illetve – az egyedülálló régészeti leletanyagnak köszönhetően – a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életének történetével is megismerkedhet.

Figyelem! Az extrém szakasz időjárás függvényében látogatható! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken!

A Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 m tszf. magasságban nyíló Szentgáli-kőlik (ahogyan a helybeliek mondják: külik) jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. Az eredetileg jelentéktelennek tűnő, mindössze 12 méter hosszú barlang kutatását 1985-ben kezdte meg a veszprémi Heliktit Barlangkutató Csoport. Az egyre intenzívebb feltáró kutatásoknak köszönhetően hamar a többszörösére nőtt a járathossz, egyben értékes régészeti leletek (rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római érmék stb.) is előkerültek. Az idővel csökkenő aktivitású feltárások irányítását 1999-től a Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület vette át, akik igen nagy mennyiségű kitöltés eltávolítása révén újabb járatokat tettek járhatóvá. A barlang hossza ekkor még intenzívebb ütemben nőtt, hiszen az egyesület mindössze 180 méteres hosszal „vette át” a barlangot.
A közel vízszintesen települt felső-triász Fődolomit vastag pados kőzetében kialakult – jobbára keskeny, hasadékszerű – járatok szerkezeti vonalak, törésekmentén képződtek. Kisebb, omlásos eredetű termek csupán ott jöttek létre, ahol e törésvonalak metszik egymást. A barlangi képződmények közül meg kell említeni a Nagy-terem heliktitjeit, a néhol megőrződött lemezes kalcitkiválásokat, néhány cseppkőoszlopot, álló- és függőcseppköveket, valamint a falakat helyenként díszítő borsókövet.
E fokozottan védett barlang méreteinél, formakincsénél fogva, és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. Külön kiemelendő a fent említett régészeti anyag (hiteles másolatokkal történő) helyszíni bemutatásának lehetősége, amely kitűnő lehetőséget ad a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatának illusztrálására is.


A barlangba állatot bevinni tilos!


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park facebook oldala | megtekintés


Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.


Kedves Látogatóink!

A bemutatóhelyre vonatkozóan a weboldal szövegében szereplő információk a mérvadók, a változtatás jogát fenntartjuk.

Köszönjük megértésüket.

Ugrás a tetejére