Tudnivalók a barlanglátogatással kapcsolatban

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Tapolcai-tavasbarlang fokozottan védett.

A Tapolcai-tavasbarlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat; utóbbit csónakázva ismerhetik meg (a barlang adottságai összesen 8 db csónak használatát teszik lehetővé).
A Tapolcai-tavasbarlang utcai öltözékben, szakszerű vezetés mellett látogatható, de a csónakázáshoz külön kísérőt nem tudunk biztosítani, csak a ki- és beszállásnál segítenek kollégáink.
A barlangba 73 lépcsőfok vezet le. A barlangban a levegő páradús (95-98% páratartalom), hőmérséklete kb. 20 °C.

A látogatóközpont megtekintése kb. 1,5 órát vesz igénybe, ebből 15 perc a csónakázás.
A látogatóközpont és a barlang 20 percenként maximum 35 fős csoportokban látogatható.

A látogatóközpontba állatot, fagylaltot bevinni tilos!

Az utóbbi időszakban lehullott csapadék mennyisége a Tavasbarlang vízszintje a szokásos szinthez képest jelentősen megemelkedett. Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a magasabb vízállás mellett jobban kell ügyelni a csónakba történő be- és kiszállásnál a lépcsőre fölcsapó vízre (érdemes zárt cipőben érkezni), valamint a barlang szűkebb részeiben a szokásosnál jobban le kell hajolnia a vendégeinknek. A barlang száraz részei is számos látnivalót kínálnak azon vendégeink számára, akik a magas vízállás mellett nem vállalják a csónakázást.

A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba megváltott jegy a tavasbarlangban való csónakázást is magában foglalja, de nem kötelező a csónakázás igénybevétele.
A csónakázási lehetőséget mindenki a saját felelősségére veheti igénybe. Kérjük, hogy életkorukat és fizikai állapotukat vegyék figyelembe, amikor döntenek a csónakázás igénybevételéről!
A barlang néhol egészen szűk járatai miatt kérjük óvatosan csónakázzanak!

A CSÓNAKÁZÁS SZABÁLYAI (letölthető az oldal alján, a Dokumentumoknál is):

1. Csónakázni csak érvényes belépőjegy ellenében lehet, a jegy egy útra érvényes.
2. A csónakázási lehetőséget mindenki a saját felelősségére veheti igénybe. Ittas, vagy bódult állapotú személy a szolgáltatást nem veheti igénybe, illetőleg a csónakázástól eltiltható.
A csónakba szeszes italt vinni TILOS!
3. A csónakok maximális terhelhetősége 200 kg. Kérjük, hogy a csónakban az egész utazás alatt középen foglaljanak helyet annak érdekében, hogy az egyenletes terhelés és a csónak egyensúlya biztosítva legyen.
4. A csónakban tartózkodó 8. életévüket be nem töltött személyek, valamint az úszni nem tudó személyek kötelesek mentőmellényt viselni. Úszni tudó személy a mentőmellény viselését kizárólag saját felelősségére utasíthatja el.
5. 14 éven aluliak kizárólag felnőtt felügyelete mellett csónakázhatnak!
6. A csónakot az irányíthatja, aki a 14. életévét betöltötte és tud úszni.
7. A csónakban felállni, ugrálni, a csónakból kihajolni, kilépni szigorúan TILOS és veszélyes!
8. Tekintettel arra, hogy a Látogatóközpontban ingyenes értékmegőrző áll a vendégek rendelkezésére, a csónakba bevitt tárgyakért az Igazgatóság felelősséget nem vállal! Értékeik megóvása érdekében kérjük, használják az értékmegőrzőt.
9. A csónakázás során kérjük, törekedjenek az egyenletes haladásra a feltorlódás, és a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.
10. Borulás, vagy egyéb veszélyhelyzet, baleset esetén kérjük, várják meg a segítséget, és amennyiben lehetséges használják a barlangban felszerelt vészhívókat.
11. Borulás, baleset, sérülés esetén Igazgatóságunk az eseményt jegyzőkönyvezi, kérjük, hogy a jegyzőkönyv felvételében saját érdekükben működjenek együtt munkatársainkkal!
12. Tájékoztatjuk vendégeinket, hogy elsősorban az Önök biztonsága érdekében a barlang több pontján kamerák vannak elhelyezve.
13. A csónakok üzemeltetési feltétele a megfelelő, mérce szerinti (119,6mBf) vízállás. Amennyiben a vízállás e szint alatt van, a csónakázást le kell állítani.

Kérjük kedves Vendégeinket, hogy a saját és a többi látogató érdekében a csónakázásra vonatkozó szabályokat tartsák be!

Kellemes időtöltést kívánunk!

További információ látogatóknak (nyitvatartás, jegyek, stb.)

Ugrás a tetejére