Turisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken

 • Átadó a Salföldi Majorban
 • Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára
 • Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatójának beszéde
 • Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatójának beszéde
 • Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő beszéde
 • Átadó a Salföldi Majorban
 • Megújult a játszótér és a táblarendszer is a Salföldi Majorban
 • Új elemekkel bővült a játszótér
 • Megújult a gyógynövény- és fűszerkert
 • Virágok a megújult gyógynövény- és fűszerkertben
 • Öntözési rendszer a megújult gyógynövény- és fűszerkertben
 • A kiállítás épülete

Mintegy 400 millió forint uniós forrásból fejlesztettek és bővítettek a Salföldi Majorban, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban és Balatonfüreden, a Lóczy-barlangnál. A Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projekt átadóünnepségét a Salföldi Majorban tartották.

Az ünnepségen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta: tavaly nyáron 10 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ennek 40 százalékát a Balaton térségében.

Mint mondta, idén nyáron is a hazai turisztikai célpontok felértékelődésére számítanak, ezt célozzák az átfogó fejlesztések is. Rácz András közölte, a Balaton térségében nyaralók többsége az aktív turizmus felé fordul, vagyis szívesen túrázik, biciklizik, vagy például állatbemutatókon vesz részt. Az ilyen jellegű programokat egyebek közt a nemzeti parkokban találják meg.

Hozzátette, hogy egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás alapján az elmúlt három évben 15 százalékkal nőtt a nemzeti parkok ismertsége. Míg 2018-ban a válaszadók 79 százaléka ismerte a nemzeti parkok valamelyikét, addig 2021-ben már 94 százalékra nőtt az arányuk. A válaszadók 98 százaléka kiemelten fontosnak tartja a védett területek meglétét - mutatott rá. Felidézte: folyamatosan zajlanak a térségben a turisztikai fejlesztések, egyebek mellett 2011-ben megújult a tihanyi Levendula Ház, 2012-ben megépült a bakonybéli Pannon Csillagda, a tapolcai Tavasbarlang víz alatti világítással gazdagodott.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy idén májusra megújult a Salföldi Major fogadóépülete, a nemzeti park élővilágát bemutató egyedi pihenőpadokat, interaktív hangos táblákat telepítettek, új játékelemekkel bővítették a játszóteret, megújult az állatsimogató és az állatkennelek a Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban című projekt keretében.

Hozzátette: az uniós fejlesztéseken kívül önerős beruházások is megvalósultak a Salföldi Major területén, bővült a játszótér, gyógynövény- és fűszerkertet létesítettek, pergolát helyeztek el. Ugyancsak a projekt részeként új látogatóközpont épült Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál beltéri és szabadtéri interaktív kiállítással, bemutató tanösvénnyel. Ezen kívül akadálymentesítették a Hegyestű geológiai bemutatóhely fogadóépületét, megújultak a tereplépcsők és korlátok, új játszótér épült, kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat helyeztek el. A beruházás részeként a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban többnyelvűvé fejlesztették az audioguide-rendszert és napvitorlával árnyasították a játszóteret.

Forrás: MTI

Fotók: Pesthy Márton/Napló

Az eredeti cikk elérhető az Agrárminisztérium honlapján, IDE kattintva.

A veol.hu cikke IDE kattintva olvasható.

Ugrás a tetejére